Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Z Nemecka a Francúzska vysielajú do Nepálu záchranárov,pápež sa modlil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vatikánsky štátny sekretár zaslal v sobotu do Nepálu oficiálny sústrastný telegram, aby povzbudil záchranárov a utešil ľudí, čo prežili, dodáva agentúra AP.

Berlín/Vatikán 26. apríla (TASR) - Nemecká záchranárska organizácia a francúzska vláda dnes oznámili, že vysielajú záchranné a humanitárne tímy do Nepálu, kde mohutné zemetrasenie pripravilo o život viac než 2000 ľudí.



Organizácia I.S.A.R. uviedla, že dnes do ázijskej krajiny odlieta skupina 52 humanitárnych pracovníkov - lekárov, špecialistov na hľadanie ľudí uväznených pod troskami a niekoľko skupín s pátracími psami. Do Nepálu privezú aj mobilnú ošetrovňu. Podľa hovorcu organizácie je prioritou dostať sa na miesta postihnuté zemetrasením čo najskôr s cieľom nájsť ľudí, ktorí sú stále nažive.

Francúzska vláda v dnešnom oznámení uviedla, že vysiela do nepálskej metropoly Káthmandu 11 záchranárov a zdravotnícku pomoc. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí sa skontaktovalo s 500 francúzskymi občanmi v oblasti, všetci sú v poriadku.

Pápež František dnes na vatikánskom Námestí sv. Petra viedol modlitby za obete zemetrasenia a zranených v Nepále a okolitých krajinách. V závere nedeľňajších bohoslužieb vyzval na pomoc pre ľudí, čo prežili.