Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Nepokoje pred parlamentom v Kyjeve majú tretiu obeť

Demonštrant atakuje policajný kordón pred ukrajinským parlamentom počas rokovania ukrajinského parlamentu o zmenách v ústave, dotýkajucich sa východných oblastí krajiny v Kyjeve 31. augusta 2015. Foto: TASR/AP

Jeden z jeho kolegov podľahol zraneniam tiež dnes, ďalší ešte v pondelok.

Kyjev/Moskva 1. septembra (TASR) - Zraneniam po výbuchu granátu podľahol dnes tretí príslušník Národnej gardy. Stalo sa tak po pondelňajších násilnostiach medzi nacionalistami a bezpečnostnými zložkami pred parlamentom v Kyjeve.

"Vojak utrpel vážne trieštivé zranenia v dôsledku výbuchu. Takmer 24 hodín bol mladý muž v kóme vo veľmi vážnom stave. Avšak tieto vážne zranenia neboli nezlučiteľné so životom," informovala agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie Národnej gardy.

Jeden z jeho kolegov podľahol zraneniam tiež dnes, ďalší ešte v pondelok.

Podľa TASS utrpelo zranenia celkovo 141 ľudí, z nich 131 sú policajti a príslušníci Národnej gardy. Desať z nich bolo vo vážnom stave.

Zadržaných bolo približne 30 ľudí, z ktorých 18 zostáva vo väzbe. Medzi nimi je aj muž podozrivý z útoku granátom, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na políciu.

Minister vnútra Arsen Avakov povedal, že zadržaný muž je členom nacionalistickej strany Sloboda. Dotyčný podľa neho bojoval na východe Ukrajiny v jednom z dobrovoľníckych práporov, ktoré nie sú pod kontrolou vlády, a k činu sa priznal.

"Zadržaný Ihor Humeňuk použil ručný obranný granát. Jeden granát mal pri sebe, keď ho zadržali, ten ďalší hodil predtým, ako sa priznal. Mal z neho poistku. Predstavil sa ako člen strany Sloboda a bojovník práporu Sič, ktorý je na dovolenke od 3. augusta do 3. septembra," citovala Avakova agentúra UNIAN.

Avakov obvinil z násilností stranu Sloboda a jej lídra Oleha Ťahnyboka. Strana však označila incident s granátom za "provokáciu" namierenú proti ukrajinským vlastencom.

Nepokoje pred ukrajinským parlamentom vypukli počas zasadnutia, na ktorom zákonodarcovia v prvom čítaní odhlasovali ústavnú reformu posilňujúcu postavenie separatistických oblastí na východe Ukrajiny. Prijatie legislatívy o osobitnom štatúte častí Doneckej a Luhanskej oblasti je hlavným prvkom mierovej dohody podpísanej vo februári v bieloruskom Minsku.

Podľa TASS protestovalo pred parlamentom vyše 3000 ľudí. Podľa AP sa dostalo do potýčok s nasadenými policajtmi a príslušníkmi národnej gardy približne 100 "aktívnych demonštrantov", väčšinou prívržencov strany Sloboda zastúpenej v parlamente iba niekoľkými poslancami. Časť policajtov a gardistov zranil výbuch granátu, ktorý medzi nich niekto hodil z davu demonštrantov.