Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nepotvrdili sa problémy s rádiovým spojením na trati pri Bad Aiblingu

Na leteckej snímke záchranné zložky pracujú na mieste zrážky dvoch vlakov v nemeckom Bad Aiblingu. Foto: TASR/AP

K zrážke dvoch regionálnych vlakov došlo 9. februára ráno na jednokoľajovej trati pri bavorskom meste Bad Aibling, ležiacom približne 40 kilometrov juhovýchodne od Mníchova.

Mníchov 6. marca (TASR) - Vyšetrovanie príčin februárovej tragickej zrážky vlakov pri bavorskom meste Bad Aibling nepotvrdilo zrejme špekulácie o existencii úseku na inkriminovanej časti trate, na ktorom sú problémy s rádiovým spojením.

Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnil nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel s odvolaním sa na výsledky meraní telekomunikačných expertov bavorského Krajinského kriminálneho úradu.

Podľa nich je rádiové spojenie pozdĺž inkriminovaného úseku trate funkčné a bezchybné.

Hovorcovia krajinského rezortu vnútra, ani spomínaného úradu však počas víkendu túto informáciu nepotvrdili.

Prokuratúra v Traunsteine, na ktorú odkázali, dokonca odmietla akýkoľvek komentár k prebiehajúcemu vyšetrovaniu.

K zrážke dvoch regionálnych vlakov došlo 9. februára ráno na jednokoľajovej trati pri bavorskom meste Bad Aibling, ležiacom približne 40 kilometrov juhovýchodne od Mníchova. Nešťastie si vyžiadalo 11 obetí a 85 zranených.

Prokuratúra vyšetruje pre podozrenie z trestného činu zabitia z nedbalosti v tejto súvislosti 39-ročného výpravcu, ktorý sa po pochybení údajne pokúšal práve prostredníctvom rádiového spojenia upozorniť rušňovodičov na vážnosť situácie, avšak márne. Práve to vyvolalo špekulácie o možných technických nedostatkoch rádiového spojenia výpravcu s rušňovodičmi.