Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nepriateľom Maďarska nie je EÚ, ale Orbán, tvrdí opozícia

Maďarský premiér Viktor Orbán počas výročného prejavu o stave krajiny, Budapešť, 10. február 2017 Foto: TASR/AP

Opozičná strana Együtt (Spolu) odpovedala na dnešný budapeštiansky výročný prejav premiéra Viktora Orbána o stave krajiny.

Budapešť 10. februára (TASR) - Nepriateľom Maďarska nie je Európa, ale predseda maďarskej vlády, reagovala opozičná strana Együtt (Spolu) na dnešný budapeštiansky výročný prejav premiéra Viktora Orbána o stave krajiny.

Stovka priaznivcov Együtt protestovala piskotom proti Orbánovi neďaleko budínskeho multifunkčného centra Várkert Bazár, v ktorom sa prejav konal. Predseda strany Péter Juhász povedal, že Orbán sa zrejme veľmi bojí. V okolí centra totiž uzatvorili zábranami územie s rozlohou vyše 5000 štvorcových metrov a podľa niektorých médií tam bolo viac policajtov než demonštrantov.

Podľa najsilnejšej opozičnej strany Jobbik Orbán v prejave nespomenul kampaň, ktorú vedie proti politickým protivníkom, a nehovoril vôbec nič ani o korupcii v kruhu politikov Fideszu.

Predseda parlamentnej frakcie Jobbiku János Volner upozornil, že premiér sa úzkostlivo vyhýbal hodnoteniu situácie zdravotníctva a školstva, ktoré sú v katastrofálnom stave.

Maďarská socialistická strana (MSZP) vytýkala, že Orbán sa nevenoval skutočným problémom ľudí. Socialista István Nyakó podotkol, že 600.000 Maďarov utieklo do zahraničia, pretože Maďarsko zaostáva v konkurencieschopnosti i mzdách už aj v rámci Vyšehradskej štvorky.

Podľa ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP) mzdy Maďarov rastú podstatne pomalšie než bankové účty oligarchov vládnej strany Fidesz.

Demokratická koalícia (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya vyjadrila názor, že Orbánov obraz budúcnosti Maďarska je obrazom nacionalistickej a izolovanej krajiny.

Orbán v úvode 19. výročného prejavu o stave spoločnosti povedal, že zmena vlády v Taliansku, maďarské referendum o utečeneckých kvótach, americké voľby a brexit jednoznačne svedčia o tom, že rok 2016 priniesol koniec globalisticko-liberálnej hegemónie.

Predseda vlády pripomenul, že za súčasnými úspechmi krajiny je maďarský model, ktorého charakteristikou je odvaha. "My sme boli tí, ktorí sme sa ako prví vzopreli Medzinárodnému menovému fondu (MMF), zdanili sme banky, postavili sme sa proti devízovým úverom, proti poskytovateľom energií, proti Bruselu a my sme ako prví znížili režijné náklady domácností," menoval Orbán a zdôraznil, že nie je zanedbateľné ani to, že Maďarsko ubránilo seba i Európu od migrantov.