Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Dvojica zadržaná komandom chystala atentát na Orbána

Maďarský premiér Viktor Orbán prichádza na mimoriadny summit EÚ o migrácii a utečeneckej kríze v sídle Európskej komisie v Bruseli, archívne foto z 23. septembra 2015. Foto: TASR/AP Photo

Denník Népszabadság s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z policajných kruhov napísal, že maďarského premiéra V.Orbána príslušníci TEK v čase plánovaného atentátu z miesta útoku včas evakuovali.

Budapešť 14. decembra (TASR) - Maďarské orgány zhromaždili už viacero dôležitých dôkazov u dvoch mužov, ktorí podľa doterajších výsledkov vyšetrovania chceli v novembri spáchať atentát na predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, uviedlo dnes internetové vydanie denníka Népszabadság.

Táto skutočnosť potvrdzuje podozrenia, že dvaja aktivisti extrémistickej skupiny Maďarská národná armáda (Magyar Nemzeti Hadsereg) sa pripravovali na vážnu akciu. Polícia s odvolaním sa na priebeh vyšetrovania odmietla denníku spresniť detaily, uviedla len, že vyšetrovanie, do ktorého zapojili aj expertov, pokračuje.

Pri zásahu príslušníkov Centra boja proti terorizmu (TEK) 22. a 23. novembra zadržali celkovo šesť ľudí, u ktorých našli automatické zbrane, muníciu a výbušniny. Štyria ľudia, ktorých zadržali 23-tieho, neboli teroristi, ale skupina mladíkov, ktorých koníčkom je skúmanie dejín druhej svetovej vojny. Dvaja z nich boli príslušníkmi maďarskej menšiny žijúcej na Slovensku.

Dvojicu zadržanú 22. novembra, ktorá sa údajne pripravovala na atentát na premiéra, vzali do vyšetrovacej väzby. Čelí zatiaľ podozreniu z trestného činu zneužitia strelnej zbrane a streliva.

Népszabadság s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z policajných kruhov napísal, že Orbána príslušníci TEK v čase plánovaného atentátu z miesta útoku "včas evakuovali". Stalo sa tak ešte predtým, než sa 62-ročný Péter M. a 60-ročný Gyula R. vydali vykonať svoj plán.

Komando zasiahlo v čase, keď Orbán už bol v bezpečí. Podľa názoru niektorých odborníkov bol však zásah priskorý a priďaleko od miesta plánovaného činu. Minister vnútra Sándor Pintér v tejto súvislosti povedal, že veliteľ zásahu nechcel riskovať, aby sa "odhodlaní ozbrojení extrémisti príliš dlhý čas vozili po Budapešti".

Zásah údajne nebol úplne hladký. Nie je totiž zvykom, aby pri údere protiteroristického komanda mali zadržiavaní možnosť klásť odpor, pričom v tomto prípade sa táto nie najmladšia dvojica o odpor pokúsila. Dokonca sa snažila zbaviť časti streliva, ktoré rozhádzala, píše denník.

Pri domovej prehliadke u dvoch mužov našli kriminalisti nespochybniteľné dôkazy, ktoré svedčia o ich odhodlaní.

Maďarské tajné služby odhadujú počet členov Maďarskej národnej armády na 15-20, pričom ide o jednu z tých extrémistických organizácií, ktoré maďarské orgány už dávnejšie sledovali. Po parížskych útokoch im venovali zvýšenú pozornosť a v rámci nej im odpočúvali aj telefóny.

Minister vnútra na jednej z tlačových konferencií citoval z telefonického hovoru tejto dvojice, ktorá hovorila napríklad to, že "Orbána by bolo možné o odovzdaní moci presvedčiť jedine olovenou guľkou do hlavy".