Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Netanjahu priletel do Budapešti, stretne sa s premiérmi V4

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Zdieľajú rovnaké protidemokratické hodnoty, povedal v tejto súvislosti v rozhovore pre ľavicový denník Népszava komunikačný šéf medzinárodnej mimovládnej organizácie AI Israel Gil Naveh.

Budapešť 17. júla (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes večer - v rámci svojho európskeho turné - pricestoval z Paríža do Budapešti. Na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta ho privítal minister riadiaci úrad vlády János Lázár, informoval spravodajský server hvg.hu.

Ide o prvú návštevu predsedu izraelskej vlády v Maďarsku od zmeny režimu v roku 1989.

Netanjahu sa v utorok ráno v parlamente stretne s premiérom Viktorom Orbánom, popoludní položí veniec k hrobu neznámeho vojaka na Námestí hrdinov. Následne ho prijme prezident János Áder.

V stredu bude predseda izraelskej vlády rokovať s premiérmi krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Tomuto zoskupeniu od 1. júla predsedá Maďarsko.

Izraelská ľavica vyzvala Netanjahua, aby Maďarsko nenavštívil dovtedy, kým premiér Orbán neodvolá svoje pozitívne hodnotenie regenta Miklósa Horthyho. Netanjahu namiesto toho nariadil izraelskému veľvyslancovi v Budapešti Jossimu Amranimu, aby odvolal svoje vyhlásenie, že bilbordy maďarskej vlády s portrétom amerického finančníka židovského pôvodu Georgea Sorosa neevokujú iba "smutné spomienky, ale aj rozosievajú nenávisť a strach".