Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Népszava: Maďarská vláda predĺžila do 7. 9. stav núdze pre migráciu

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Kabinet krízový stav s odvolaním sa na migráciu s pôsobnosťou pre celé územie krajiny vyhlásil 9. marca 2016.

Budapešť 5. marca (TASR) - Maďarská vláda predĺžila "krízovú situáciu spôsobenú masovým prisťahovalectvom" do 7. septembra 2024. S odvolaním sa na vládne nariadenie podpísané premiérom Viktorom Orbánom a zverejnené v pondelok večer v Maďarskom vestníku (Magyar Közlöny) na to upozornilo v utorok internetové vydanie denníka Népszava. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

Denník pripomína, že Orbánova vláda si už osem rokov vyhradzuje možnosť vládnuť dekrétmi, čo jej umožňujú ňou vyhlásené núdzové stavy. Tým eliminuje formálnu parlamentnú kontrolu.

Kabinet krízový stav s odvolaním sa na migráciu s pôsobnosťou pre celé územie krajiny vyhlásil 9. marca 2016. Odvtedy ho nepretržite predlžuje.

Okrem stavu núdze pre migráciu vyhlásila maďarská vláda aj stav núdze z dôvodu koronavírusu, ako aj stav núdze pre vojnu na Ukrajine, ktorý vstúpil do platnosti v máji 2022 a odvtedy sa pravidelne predlžuje.

Spoločným znakom núdzových stavov je, že vláda - odvolávajúc sa na hrozby a krízové situácie - v mnohých prípadoch rozhoduje o témach, ktoré vôbec nesúvisia s predmetom stavu núdze.

Server telex.hu v tejto súvislosti zistil, že v roku 2022 bolo vyhlásených 267 vládnych nariadení s odkazom na rôzne mimoriadne situácie, čo predstavovalo 18,5 percenta celej legislatívy a 41,5 percenta vládnych nariadení.