Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Netanjahu a Pompeo rokovali aj o situácii na Blízkom východe

Benjamin Netanjahu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Benjamin Netanjahu oznámil, že s Pompeom viedli významné rozhovory o posilnení vzájomného spojenectva, ako aj o rôznych výzvach, ktorým čelia.

Jeruzalem 18. októbra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo spolu v piatok v Izraeli hovorili o posilnení vzťahov medzi oboma krajinami, ako aj o situácii na Blízkom východe. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Netanjahu oznámil, že s Pompeom viedli významné rozhovory o posilnení vzájomného spojenectva, ako aj o rôznych výzvach, ktorým čelia. Pompeovi a americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi sa poďakoval za konzistentnú podporu Izraela. Pompeo tiež ocenil "pozoruhodný, blízky vzťah" USA s Izraelom.

"Hovorili sme o úsilí, ktoré sme podnikli na odvrátenie hrozby, ktorú Irán predstavuje nielen pre Izrael, ale pre celý región a svet," povedal Pompeo. "Dúfame, že veci sa vyriešia čo najlepšie," povedal Netanjahu na margo situácie v severovýchodnej Sýrii po tom, čo sa Spojené štáty a Turecko vo štvrtok dohodli na päťdňovom prímerí. Sporadické boje medzi tureckými silami a kurdskými bojovníkmi v meste Ras al-Ajn však napriek platnému prímeriu pokračujú aj v piatok.

Netanjahu je blízkym spojencom amerického prezidenta - privítal i jeho rozhodnutie odstúpiť od jadrovej dohody s Iránom z roku 2015, ako aj presunutie americkej ambasády do Jeruzalema. Trumpov krok stiahnuť americké sily zo severu Sýrie, po ktorom Turecko 9. októbra spustilo vojenskú ofenzívu proti Kurdom, však vyvolal obavy, že Trump možno nie je spoľahlivým spojencom, konštatovala AP. Netanjahu minulý týždeň zverejnil vyhlásenie o tom, že Izrael ostro odsúdil tureckú ofenzívu v severnej Sýrii.