Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Netanjahu avizuje nulovú toleranciu útokov židovských extrémistov

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, archívne foto. Foto: TASR/AP

Na protest proti útokom sa v sobotu večer v izraelských mestách konali demonštrácie, ktorých účastníci upozorňovali na radikalizujúcu sa časť komunity ortodoxných židov.

Jeruzalem 2. augusta (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes vyhlásil, že jeho vláda nebude tolerovať žiadne útoky extrémistických židovských osadníkov.

Na dnešnom rokovaní vlády Netanjahu uviedol, že Izrael sa spojil proti "zločincom v radoch nášho národa" po sérii útokov, ktoré krajinou otriasli koncom tohto týždňa: v piatok totiž židovský osadník na Západnom brehu podpálil palestínsky dom, v ktorom zaživa zhorelo spiace batoľa a jeho traja príbuzní utrpeli zranenia. Vo štvrtok zasa ultraortodoxný žid v Jeruzaleme pobodal účastníkov pochodu za práva sexuálnych menšín. Dvaja zo zranených podľa nej utrpeli poranenia vážneho rozsahu.



Na protest proti útokom sa v sobotu večer vo viacerých izraelských mestách konali demonštrácie, ktorých účastníci upozorňovali na radikalizujúcu sa časť komunity ortodoxných židov a žiadali razantnú akciu vedenia krajiny. Netanjahu dnes ubezpečil, že Izrael je odhodlaný bojovať s "nenávisťou, fanatizmom a terorizmom z ktorejkoľvek strany".