Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Izraelský bezpečnostný kabinet rozhodne odmietol dohodu o Iráne

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, archívne foto Foto: TASR/AP

Irán a šesť svetových mocností sa na stretnutí vo švajčiarskom meste Lausanne dohodli na tom, že Teherán na obdobie najbližších rámcovo desiatich rokov výrazne stlmí svoj civilný jadrový program.

Jeruzalem 3. apríla (TASR) - Izraelský bezpečnostný kabinet sa dnes rozhodne postavil proti rámcovej dohode o utlmení iránskeho jadrového programu, ktorú tento štvrtok vo švajčiarskom Lausanne dosiahli vyjednávači Iránu a šestice mocností.



V súvislosti s dohodou dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu zvolal zasadnutie bezpečnostného kabinetu, po ktorom vyhlásil, že je proti rokovaniam s Iránom a namiesto toho žiada úplné zastavenie iránskeho jadrového programu. Tvrdí totiž, že Irán nie je dôveryhodným partnerom.

Izraelský premiér dnes varoval, že ponechanie časti jadrových zariadení bez kontroly by mohol Irán zneužiť na zostrojenie jadrovej bomby. Samotný Irán však stále tvrdí, že jeho jadrový program má výlučne mierové využitie.



"V Iráne neodstavia jediné jadrové zariadenie, nezničia žiadnu centrifúgu, nezastavia výskum a vývoj vlastných modernejších centrifúg. Naopak, dohoda legitimizuje nelegálny jadrový program Iránu. Ponecháva mu obrovskú jadrovú infraštruktúru. Drvivá časť jadrovej infraštruktúry (tam) zostáva na svojom mieste," upozornil Netanjahu po rokovaní bezpečnostného kabinetu, ktorý zvolal v predvečer významného židovského sviatku pesach.

Netanjahu súčasne vyzval svetové veľmoci na rozhodný postoj a zvýšenie tlaku na Irán v záujme dosiahnutia "dobrej dohody", ktorú Izrael stále očakáva. Upozornil, že akákoľvek konečná dohoda o kontroverznom jadrovom programe Iránu musí zo strany Teheránu zahŕňať aj uznanie práva Izraela na existenciu.

Izraelský premiér v tejto súvislosti citoval vyhlásenie jedného z iránskych predstaviteľov, ktorý sa tento týždeň vyjadril, že "zničenie Izraela nepodlieha prehodnoteniu". Netanjahu to označil za dôkaz, že Irán akceleroval ozbrojovanie svojich spojencov, aby zaútočili na Izrael, čo je odkaz na hnutie Hizballáh v Libanone a militantné skupiny v palestínskom pásme Gazy.

Irán a šesť svetových mocností sa na stretnutí vo švajčiarskom meste Lausanne vo štvrtok dohodli na tom, že Teherán na obdobie najbližších rámcovo desiatich rokov výrazne stlmí svoj civilný jadrový program. Výmenou za to majú byť zrušené sankcie, ktoré poškodzujú a ochromujú iránsku ekonomiku. Komplexná a konečná dohoda o iránskom jadrovom programe je termínovo stanovená do konca júna.