Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Jeruzaleme opäť otvorili Chrámovú horu

Pohľad na mostík pre chodcov vedúci k Chrámovej hore v Jeruzaleme. Foto: TASR/AP

Izrael uzavrel toto posvätné miesto po prvý raz za niekoľko desaťročí po tom, ako traja arabskí občania Izraela v piatok zastrelili na Chrámovej hore dvoch policajtov.

Tel Aviv 16. júla (TASR) - Izrael dnes opäť otvoril pre veriacich Chrámovú horu v Jeruzaleme. Uzavrel ju v piatok po krvavom útoku, ktorý vyvolal obavy z ďalšieho násilia.

Agentúra AP informovala, že návštevníci začali napoludnie znova vchádzať do komplexu, ktorý je uctievaný moslimami ako Vznešená svätyňa, zatiaľ čo židia ho poznajú ako Chrámovú horu.

V areáli sprísnili bezpečnostné opatrenia vrátane nainštalovania detektorov kovov pri vstupných bránach a väčšieho počtu bezpečnostných kamier. Niektorí veriaci dnes odmietli cez detektory prechádzať a radšej sa modlili vonku. Podľa polície však nové opatrenia fungujú a do areálu už prešli stovky ľudí.

Izrael uzavrel toto posvätné miesto po prvý raz za niekoľko desaťročí po tom, ako traja arabskí občania Izraela v piatok zastrelili na Chrámovej hore dvoch policajtov. Páchateľov potom polícia zlikvidovala, keď ušli smerom k mešite al-Aksá.