Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Netanjahu: Hamas porušil prímerie, keď odmietol prepustiť ďalších ľudí

Na archívnej snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v piatok ráno oznámila, že obnovila bojové operácie v Pásme Gazy niekoľko minút po vypršaní prímeria a zároveň obvinila Hamas z jeho porušenia.

Tel Aviv 1. decembra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že hnutie Hamas nesúhlasilo s prepustením ďalších rukojemníkov a porušilo tým podmienky prímeria. TASR správu prevzala v piatok z webovej stránky stanice BBC.

Podľa vyjadrenia úradu premiéra Hamas neprepustil všetky unesené ženy tak, ako to bolo dohodnuté, a v piatok ráno zaútočil na Izrael raketami. Izrael je preto podľa premiéra odhodlaný dosiahnuť svoje ciele - oslobodiť rukojemníkov, zničiť hnutie Hamas a zaistiť, aby Pásmo Gazy nepredstavovalo hrozbu pre obyvateľov Izraela .

Izraelská armáda v piatok ráno oznámila, že obnovila bojové operácie v Pásme Gazy niekoľko minút po vypršaní prímeria a zároveň obvinila Hamas z jeho porušenia. Krátko predtým oznámila, že zneškodnila raketu vypálenú z Gazy.

Ministerstvo zdravotníctva ovládané Hamasom oznámilo najmenej šesť obetí útokov na mesto Rafah. Ďalšie dve deti prišli o život v meste Gaza.

Zdroj oboznámený s rokovaniami o prímerí pre BBC povedal, že podľa Hamasu Izrael dohodu o prímerí porušil, keď nepovolil dodávky paliva do severnej časti Pásma Gazy. Militantné hnutie podľa tohto zdroja nie je ochotné prepustiť unesených mužov za rovnakých podmienok ako ženy a deti.