Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Netanjahu: Izrael s ofenzívou v pásme Gazy ešte len začal

Na archívnej snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Netanjahu zároveň vyzval izraelskú opozíciu, aby okamžite a bez predbežných podmienok vstúpila do mimoriadnej vlády národnej jednoty, píše agentúra DPA.

Tel Aviv 9. októbra (TASR) – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok večer vyhlásil, že Izrael "ešte len začal" s ofenzívou v pásme Gazy v reakcii na bezprecedentný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas. TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

Netanjahu vystúpil s televíznym príhovorom počas tretieho dňa leteckých úderov v Gaze. Podľa stanice BBC povedal, že na izraelskom území sa stále nachádzajú palestínski ozbrojenci. Prisľúbil tiež urobiť všetko pre oslobodenie Izraelčanov držaných v Gaze v zajatí.

"Udierať na Hamas sme len začali," uviedol. "To, čo urobíme našim nepriateľom v najbližších dňoch, poznačí celé generácie," vyhlásil s tým, že izraelské zložky už zlikvidovali stovky útočníkov.

Netanjahu zároveň vyzval izraelskú opozíciu, aby okamžite a bez predbežných podmienok vstúpila do mimoriadnej vlády národnej jednoty, píše agentúra DPA.

"Nachádzame sa v misii za vlasť, vo vojne na zaistenie našej existencie, vojne, ktorú vyhráme,"
povedal a dodal, že rozpory medzi Izraelčanmi sú prekonané a "všetci sme jednotní".

V Izraeli sa od začiatku roka konali pravidelné veľké protesty proti reforme súdnictva, ktorú presadzuje Netanjahuova pravicovo-náboženská vláda, pripomína DPA. Spor viedol k rozdeleniu spoločnosti. Niektorí analytici sa domnievajú, že vnútorné spory odviedli pozornosť Izraela od nebezpečenstva zo strany Hamasu.

Izrael v nedeľu oficiálne vyhlásil vojnový stav. Útok Hamasu si od svojho začiatku zo sobotňajšieho rána vyžiadal dosiaľ okolo 900 obetí na životoch. Z pásma Gazy hlásili vyše 680 mŕtvych.