Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Netanjahu: Izraelská armáda robí v Gaze systematické pokroky

Dym stúpa po ostreľovaní izraelskou armádou na mesto Gaza v nedeľu 29. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Izrael uvádza, že militanti počas útokov 7. októbra zabili najmenej 1400 ľudí a do pásma Gazy uniesli 239 osôb.

Jeruzalem 30. októbra (TASR) - Izraelská armáda dosahuje "systematický pokrok" v ťažení proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas v Gaze, povedal v pondelok na zasadnutí svojho vojnového kabinetu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Izraelská armáda podľa Netanjahua zvýšila svoju pozemnú prítomnosť v Gaze a podniká "veľmi rázne kroky, pričom zaznamenáva systematický progres".

Izrael uvádza, že militanti počas útokov 7. októbra zabili najmenej 1400 ľudí a do pásma Gazy uniesli 239 osôb. Počas odvetných útokov Izraela prišlo podľa hnutia Hamas odvtedy o život viac než 8300 ľudí.

Netanjahu, ktorý čelí rastúcemu tlaku v súvislosti s osudom rukojemníkov zavlečených do Gazy, ďalej uviedol, že popri náletoch izraelská armáda "pokračuje v úsilí oslobodiť ľudí, a to aj počas (pozemnej) operácie". Práve pozemná operácia podľa neho vytvára možnosti na oslobodenie rukojemníkov.

Izraelská armáda v pondelok informovala o oslobodení izraelskej vojačky Ori Megidišovej, ktorú Hamas zajal 7. októbra. Oslobodiť sa ju podarilo počas pozemnej operácie v pásme Gazy.