Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Netanjahu izraelským Arabom: Ľutujem svoje výzvy vo volebný deň

V izraelských voľbách triumfovala strana Likud premiéra Netanjahua. Foto: TASR/AP

Priamo v deň volieb vyhlásil, že mimovládne organizácie "húfne" zvážajú autobusmi arabských voličov k volebným strediskám, aby hlasovali proti nemu.

Jeruzalem 23. marca (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa dnes ospravedlnil izraelským Arabom za varovné slová, ktoré adresoval svojim stúpencom v deň volieb s výzvou, aby išli k volebným urnám. Jeho oponenti ich kritizovali ako rasistické. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Netanjahu sa dnes v rezidencii premiéra v Jeruzaleme stretol s predstaviteľmi izraelských Arabov a ospravedlnil sa im. Svoje ospravedlnenie zverejnil aj v podobe videoklipu na svojej stránke na Facebooku. Hovorí tam: "Viem, že to, čo som povedal pred pár dňami urazilo niektorých izraelských občanov a členov izraelského arabského spoločenstva. To som nemal v úmysle, ľutujem toho."

Netanjahu, ktorý vyšiel z utorňajších volieb ako jasný víťaz a očakáva sa, že bude poverený zostavením novej vlády, sa obával, aby voliči jeho strany nezostali doma. Priamo v deň volieb preto vyhlásil, že mimovládne organizácie "húfne" zvážajú autobusmi arabských voličov k volebným strediskám, aby hlasovali proti nemu.