Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Netanjahu: Justičná reforma už neobmedzuje právomoci najvyššieho súdu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Navrhované zmeny v súdnom systéme vyvolali nielen protesty v Izraeli, ale aj ostrú kritiku medzinárodného spoločenstva, ku ktorej sa pridal i blízky spojenec Izraela – Spojené štáty.

Jeruzalem 29. júna (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu informoval, že zo svojho kontroverzného plánu reformy súdnictva odstránil kľúčové ustanovenie. Vládny návrh reformy vyvolal v Izraeli dlhotrvajúce masové protesty i politickú krízu.

V rozhovore pre denník Wall Street Journal (WSJ), ktorý uverejnili vo štvrtok, Netanjahu deklaroval, že má v úmysle pokračovať v reformách, ale bez ustanovenia, ktorého cieľom bolo obmedziť právomoci najvyššieho súdu a dať politikom väčšie slovo pri výbere sudcov. Uviedol tiež, že "niekoľko vecí" zmenil hneď po predložení pôvodného návrhu.

Na otázku novinára WSJ, či sa spomínané sporné ustanovenie v budúcnosti zavedie, Netanjahu odpovedal: "Ľudia to jednoducho nevedia, nesledujú to. Povedal som, že je to vylúčené."

Kancelária predsedu izraelskej vlády sa na žiadosť agentúry AFP odmietla k záležitosti bližšie vyjadriť.

V marci, keď v Izraeli eskalovali protesty proti justičnej reforme, Netanjahu oznámil "prestávku" v jej schvaľovaní parlamentom, aby vytvoril priestor pre vyjednávanie o reformách, ktoré rozdelili Izraelčanov na dva tábory.

Navrhované zmeny v súdnom systéme vyvolali nielen protesty v Izraeli, ale aj ostrú kritiku medzinárodného spoločenstva, ku ktorej sa pridal i blízky spojenec Izraela – Spojené štáty.

Netanjahu rozhovore konštatoval, že sa snažil dosiahnuť "široký konsenzus" s opozíciou, ale 14. júna jej dvaja hlavní lídri – Jair Lapid a Benny Ganc – od rokovaní odstúpili.

Netanjahuova vláda, ktorá je koalíciou jeho strany Jednota (Likud) a krajne pravicových a ultraortodoxných strán, označuje reformy v justícii za potrebné v záujme obnovenia rovnováhy právomocí medzi zákonodarcami a súdnictvom.

Odporcovia plánu sa však domnievajú, že by to mohlo otvoriť cestu k autoritárskejšej vláde.