Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Netanjahu: Na kandidačnej listine Likudu bude po prvý raz moslim

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa prieskumu verenej mienky si 66 percent Arabov žijúcich v Izraeli myslí, že Netanjahuova snaha získať si ich priazeň je neúprimná.

Jeruzalem 6. februára (TASR) - Na kandidačnej listine izraelskej pravicovej strany Likud bude v nadchádzajúcich parlamentných voľbách vôbec prvý moslim v dejinách židovského štátu. V prípade víťazstva Likudu bude dokonca zastávať ministerský post, oznámil v sobotu predseda strany a súčasný premiér Benjamin Netanjahu. V piatok o tom informovala agentúra AFP.

"Som hrdý na to, že sa na kandidátku pripája Naíl Zuabí, uznávaný pedagóg, ktorý už dlhé roky pôsobí v arabskej spoločnosti," uviedol premiér vo videu na sociálnej sieti Facebook.

"Vo svojej vláde ho vymenujem za ministra pre pokrok arabskej spoločnosti," dodal.

Správa prichádza v čase, keď z volebnej koalície Zjednotená kandidátka, čo je strana združujúca izraelských Arabov, odišla frakcia Jednotná arabská kandidátka, známa v Izraeli pod hebrejským akronymom Raam. Táto koalícia získala v posledných parlamentných voľbách z marca 2020 vôbec najviac kresiel (15) vo svojich dejinách, pripomína AFP.

Netanjahu nedávno odštartoval predvolebnú kampaň zameranú na izraelských Arabov. V ostatnom čase izraelský premiér navštívil niekoľko komunít s arabskou väčšinou.

Počas mimoriadnej návštevy severoizraelského mesta Nazaret, najväčšieho mesta s arabským obyvateľstvom v Izraeli, Netanjahu sľúbil, že jeho vláda prinesie investície a pomôže v boji proti kriminálnymi aktivitám. Zároveň sa komunite izraelských Arabov, ktorá ho už dlhodobo obviňuje z rasizmu, ospravedlnil za svoje predchádzajúce vyjadrenia.

Podľa prieskumu verenej mienky Izraelského inštitútu pre demokraciu (IDI) si 66 percent Arabov žijúcich v Izraeli myslí, že Netanjahuova snaha získať si ich priazeň je neúprimná.

Kneset (izraelský parlament) sa automaticky rozpustil 23. decembra po tom, ako vládnuca koalícia v utorok nedosiahla dohodu o štátnom rozpočte. Izrael tak v priebehu dvoch rokov usporiada už štvrté parlamentné voľby.