Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Zahraničie

Netanjahu: Nastávajúca Bidenova návšteva je dôkazom pevných vzťahov

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

Biden, ktorý pricestuje do Izraela v utorok, navštívi v rámci svojho turné po blízkovýchodnom regióne aj Jordánsko a Spojené arabské emiráty.

Jeruzalem 6. marca (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes uviedol, že nastávajúca návšteva amerického viceprezidenta Joea Bidena v Izraeli je dôkazom pevných vzťahov týchto dvoch blízkych spojencov.

Netanjahu, ako píše agentúra AP, nazval dnes Bidena "priateľom" a jeho návštevu odrazom vzájomných pevných vzťahov. "Ukázalo sa, že tí, čo predpovedali, že tieto vzťahy stroskotajú, sa mýlili," povedal izraelský ministerský predseda.

S americkým prezidentom Barackom Obamom má totiž Netanjahu kolísavý vzťah - čiastočne aj kvôli Netanjahuovým značným námietkam voči jadrovej dohode s Iránom.

Predchádzajúcu Bidenovu oficiálnu návštevu v židovskom štáte v roku 2010 zmarilo vyhlásenie Izraela o novom projekte výstavby osád na západnom brehu rieky Jordán. Tento plán rozhneval Biely dom, ktorý vyhlásil, že je prekážkou pre mierové vyhliadky.

Biden, ktorý pricestuje do Izraela v utorok, navštívi v rámci svojho turné po blízkovýchodnom regióne aj Jordánsko a Spojené arabské emiráty (SAE).