Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Netanjahu naznačil, že môže dôjsť k dohode o prepustení rukojemníkov

Palestínčania hľadajú preživších po izraelskom leteckom útoku v Chán Júnis v južnom pásme Gazy, nedeľa 12. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Na otázku, ako blízko je Izrael k oslobodeniu rukojemníkov, odpovedal slovami, že žiadna dohoda nebola na dosah, kým izraelské sily nespustili pozemnú operáciu v Pásme Gazy.

Tel Aviv 12. novembra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu naznačil, že "by mohlo dôjsť" k dohode s hnutím Hamas o prepustení rukojemníkov, ktorých militanti od 7. októbra po útoku na Izrael držia v Pásme Gazy. V rozhovore pre americkú televíziu NBC News však odmietol poskytnúť bližšie informácie, píše TASR.

"Myslím, že čím menej o tom budem hovoriť, tým viac zvýšim šancu, že sa to uskutoční," povedal Netanjahu.

Na otázku, ako blízko je Izrael k oslobodeniu rukojemníkov, odpovedal slovami, že žiadna dohoda nebola na dosah, kým izraelské sily nespustili pozemnú operáciu v Pásme Gazy.

"Počuli sme, že sa blíži taká alebo onaká dohoda, a potom sme sa dozvedeli, že je to všetko nezmysel. Ale vo chvíli, keď sme začali pozemnú operáciu, sa to začalo meniť," uviedol.

Spresnil, že k dohode by mohlo dôjsť, podľa neho by to však bolo výsledkom vojenského tlaku.

"To je jediná vec, ktorá by mohla viesť k dohode, a ak bude k dispozícii, tak dobre, budeme o nej hovoriť, keď bude. Ak bude dosiahnuteľná, oznámime ju," povedal Netanjahu.

Izrael podľa neho má informácie o tom, kde sa nachádzajú rukojemníci unesení Hamasom. "Vieme toho veľa, ale nebudem zachádzať ďalej," dodal.

Nemenovaný predstaviteľ Spojených štátov potvrdil, že možná dohoda o prepustení rukojemníkov, o ktorej sa v súčasnosti rokuje, sa týka výmeny 80 žien a detí za palestínske ženy a tínedžerov, ktorých zadržiava Izrael.

Citovaný zdroj uviedol, že USA hľadajú aj iné možnosti a nie je isté, či niektorá z nich bude úspešná.