Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izraelský premiér Netanjahu sa v marci s prezidentom Obamom nestretne

Americký prezidet Barack Obama a izraelský premiér Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

Americko-izraelské vzťahy sa zhoršili minulý rok po dosiahnutí dohody medzi svetovými mocnosťami a Iránom o jeho jadrovom programe.

Washington 8. marca (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa tento mesiac nestretne s americkým prezidentom Barackom Obamom v Bielom dome a zrušil aj svoju cestu do Washingtonu. Oznámila to v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu Rady pre národnú bezpečnosť Neda Prica.

Izraelská strana navrhla, aby sa stretnutie Netanjahua s Obamom uskutočnilo 18. alebo 19. marca a pred dvoma týždňami jej bola ponúknutá prvá možnosť.

"Tešili sme sa bilaterálne stretnutie, preto sme boli prekvapení, keď sme sa z médií dozvedeli, že premiér, skôr než prijal naše pozvanie, sa rozhodol zrušiť svoju návštevu," uviedol Price. Zároveň ako "nepravdivé" odmietol tvrdenia, že americká strana sa nebola schopná prispôsobiť termímom izraelského premiéra.

Oficiálne dôvody spomínaného kroku izraelskej strany zatiaľ nie sú známe. Prišiel však v čase, keď obe krajiny rokujú o novej desaťročnej dohode o vojenskej pomoci za 10-15 miliárd dolárov.

Izraelská televízna stanica Channel 10 s odvolaním sa na nemenované izraelské zdroje uviedla, že rozhodnutie Netanjahua môže byť motivované obavami, aby jeho návšteva nebola vnímaná ako zasahovanie do kampane pred prezidentskými voľbami v USA v prípade, ak by sa niektorý s kandidátov s ním chcel vo Washingtone stretnúť.

Ďalším dôvodom mali byť pokračujúce rokovania o novom memorande o porozumení v oblasti obrany, ktoré má nahradiť dokument z roku 2007. O tejto téme bude hovoriť aj americký viceprezident Joe Biden, ktorý dnes po šiestich rokoch navštívi Izrael. Je však nepravdepodobné, že sa mu podarí presvedčiť Netanjahua, aby memorandum podpísal ešte počas Obamovho funkčného obdobia.

Niektoré izraelská médiá citovali nemenované zdroje, podľa ktorých sa nepodarilo nájsť vhodný termín pred Obamovou historickou návštevou Kuby, ktorá sa uskutoční 21. a 22. marca.

Netanjahu mal počas návštevy Washingtonu vystúpiť aj na výročnej konferencii proizraelskej lobistickej organizácie AIPAC. Jej účastníkom sa - tak ako niekoľkokrát v minulosti - prihovorí cez satelit.

Americko-izraelské vzťahy sa zhoršili minulý rok po dosiahnutí dohody medzi svetovými mocnosťami a Iránom o jeho jadrovom programe. Vlani v marci Netanjahu v americkom Kongrese kritizoval vtedajšiu rodiacu sa dohodu a odmietol sa stretnúť s Obamom. Obaja predstavitelia sa však stretli v novembri v Bielom dome a snažili sa o zmiernenie napätia.