Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Netanjahu odmieta podmienky Hamasu na prepustenie rukojemníkov

Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Takisto odmietol všetky snahy Izraela alebo iných krajín rozhodnúť o budúcnosti Pásma Gazy po vojne.

Jeruzalem 21. januára (TASR) — Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu odmietol požiadavky militantného palestínskeho hnutia Hamas, ktorými podmieňuje prepustenie rukojemníkov zajatých pri útoku na Izrael zo 7. októbra. Urobil tak niekoľko hodín po tom, čo Hamas zverejnil 16-stranové vyhlásenie odôvodňujúce jeho rozsiahly útok, uviedla agentúra AFP.

"Výmenou za prepustenie našich rukojemníkov Hamas požaduje ukončenie vojny, stiahnutie našich síl z Pásma Gazy, prepustenie všetkých vrahov.... Ak to prijmeme, naši vojaci padli zbytočne. Ak to prijmeme, nebudeme schopní zaručiť bezpečnosť našich občanov," povedal Netanjahu s tým, že ďalší útok ako ten zo 7. októbra "bude len otázkou času".

Hamas vo svojom vyhlásení zverejnenom v angličtine a arabčine okrem iného tiež vyzval na "okamžité ukončenie izraelskej agresie v pásme Gazy" a koniec "etnických čistiek a zločinov voči celému palestínskemu ľudu".

Takisto odmietol všetky snahy Izraela alebo iných krajín rozhodnúť o budúcnosti Pásma Gazy po vojne. "Palestínsky ľud je schopný rozhodnúť o svojej budúcnosti a riešiť si svoje vnútorné záležitosti," uviedol Hamas a dodal, že nikto nemá právo rozhodovať v jeho mene.

Vojnu v Pásme Gazy rozpútal vpád kománd Hamasu na juh Izraela, pri ktorom prišlo o život približne 1140 ľudí, väčšinou civilistov. Militanti zajali aj približne 250 rukojemníkov, z ktorých zhruba 132 zostáva podľa Izraela naďalej v zajatí. Predpokladá sa, že najmenej 27 z nich bolo medzičasom zabitých.

V reakcii na tento útok podnikol Izrael najprv nálety a neskôr aj pozemnú operáciu v Pásme Gazy. Tá si podľa najnovších údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze, ktoré riadi Hamas, vyžiadala najmenej 25.105 obetí na životoch, väčšinou žien, detí a mladistvých.