Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

NETANJAHU:Palestínčania sa musia ohľadom Jeruzalema zmieriť s realitou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Zdôraznil pritom, že Jeruzalem je metropolou židovského štátu už 3000 rokov.

Jeruzalem 11. decembra (TASR) - Ak sa Palestínčania chcú posunúť smerom k mieru, musia sa "postaviť zoči-voči realite", že Jeruzalem je hlavným mestom Izraela. Vyhlásil to v nedeľu izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Zdôraznil pritom, že Jeruzalem je metropolou židovského štátu už 3000 rokov a "nikdy neslúžil ako hlavné mesto iného ľudu", cituje ho spravodajský portál stanice BBC.

Jeho výrok prišiel v čase protestov v moslimskom a arabskom svete proti rozhodnutiu prezidenta USA Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a postupne sem presťahovať z Tel Avivu i americké veľvyslanectvo.

Netanjahu po stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Paríži vyhlásil, že snahy o popretie "tisícročného spojenia s Jeruzalemom" "absurdné".

"Môžete sa to dočítať v jednej veľmi dobrej knihe - volá sa Biblia. Kde inde by malo byť hlavné mesto Izraela, ak nie v Jeruzaleme? Čím skôr si to uvedomia aj Palestínčania, tým skôr sa budeme môcť pohnúť smerom k mieru," zakončil.

Mesto, najmä jeho východná časť, je domovom významných lokalít posvätných pre judaizmus, kresťanstvo aj islam. Izrael považoval vždy Jeruzalem za svoje hlavné mesto, kým Palestínčania si nárokujú východný Jeruzalem - obsadený Izraelom od roku 1967 - ako metropolu pre svoj budúci palestínsky štát.