Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Netanjahu pohrozil odvetou ohľadom žiadosti Palestíny o vstup do MTS

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil dnes reštriktívnymi opatreniami v reakcii na krok palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása.

Jeruzalem 31. decembra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil dnes reštriktívnymi opatreniami v reakcii na krok palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, ktorý podpísal dokument žiadajúci členstvo Palestíny na Medzinárodnom trestnom súde (MTS). Informovala o tom agentúra Reuters.

Netanjahu vo svojom vyhlásení ďalej prisľúbil, že bude brániť izraelských vojakov pred akýmkoľvek potenciálnym trestným stíhaním. Podľa neho by sa však súd mohol zamerať aj na Palestínčanov, keďže Abbás podpísal dohodu o jednote s hnutím Hamas, ktoré Netanjahu označil za "otvorenú teroristickú organizáciu".

Abbásovo dnešné podpísanie dokumentu prišlo deň po tom, ako v Bezpečnostnej rade OSN neschválili rezolúciu, ktorá mala pre Izrael stanoviť konečný termín ukončenia okupácie území nárokovaných Palestínčanmi. Abbás podpísal tiež 20 ďalších dohovorov o vstupe Palestíny do rôznych medzinárodných organizácií.

Žiadosť o vstup Palestíny do MTS teraz predložia generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi na schválenie. Právni experti tvrdia, že výsledok rozhodnutia bude pravdepodobne kladný, uviedla stanica al-Džazíra. Vstup Palestíny do MTS by jej umožnil žalovať Izrael za vojnové zločiny spáchané v pásme Gazy.

"Ten, kto by sa mal báť Medzinárodného trestného súdu v Haagu, je Palestínska samospráva, ktorá sa delí o vládu s hnutím Hamas - teroristickou organizáciou páchajúcou vojnové zločiny ako Islamský štát (IS),"
uviedol Netanjahu vo vyhlásení.