Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Netanjahu potvrdil veliteľké centrum Hamasu pod nemocnicou v Gaze

Na archívnej snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Hamas existenciu takéhoto centra pod nemocnicou popiera.

Tel Aviv/Gaza 17. novembra (TASR) – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok pre americké médiá potvrdil, že v najväčšej nemocnici v Pásme Gazy našli podzemné veliteľské centrum Hamasu. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

Izraelská armáda objavila veliteľské a kontrolné centrum na druhom podzemnom podlaží nemocnice Šifá, povedal Netanjahu pre rozhlasovú stanicu NPR. Teroristi podľa neho z nemocnice utiekli pred príchodom vojakov, ktorí tam našli aj zbrane a bomby.

Izraelská armáda predtým oznámila, že pri operácii v tejto nemocnici narazila aj na veliteľské a kontrolné centrum. Nie je jasné, či ide o veliacu centrálu Hamasu, ktorá sa podľa predpokladov mala nachádzať práve pod nemocnicou Šifá.

Hamas existenciu takéhoto centra pod nemocnicou popiera.

Netanjahu tiež povedal, že Izrael bude po súčasnej vojne v Gaze musieť na určitý čas prevziať "vojenskú celkovú zodpovednosť" v palestínskom pásme, aby sa zabránilo opätovnému posilneniu teroristov. Nepovažuje však za úplne nevyhnutné tam ponechať umiestnených vojakov.

Pásmo Gazy podľa neho potrebuje aj civilnú vládu, tá však musí bojovať proti terorizmu a nemôže podporovať zničenie Izraela.