Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Netanjahu pricestoval na baltský summit do Litvy

Na snímke Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Netanjahu sa počas svojho pobytu vo Vilniuse, ktorý potrvá do nedele, stretne s najvyššími predstaviteľmi Litvy, Lotyška a Estónska. Premiér tiež vzdá poctu kedysi živej židovskej kultúre v Litve.

Vilnius 23. augusta (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pricestoval vo štvrtok do Litvy na baltský summit, kde chce podľa vlastných slov prehĺbiť vzťahy medzi židovským štátom a východnými členmi EÚ v čase, keď Brusel kritizuje najnovšie plány Izraela na rozšírenie osídľovania palestínskeho Predjordánska.

Netanjahua, ktorý má sám litovské korene, privítal na letisku vo Vilniuse litovský minister zahraničných vecí Linas Antanas Linkevičius. "Chcem dosiahnuť rovnováhu v nie vždy priateľských vzťahoch Európskej únie s Izraelom. Prajem si, aby boli férovejšie," uviedol Netanjahu, ktorého citovala spravodajská stanica France 24.

Netanjahu sa počas svojho pobytu vo Vilniuse, ktorý potrvá do nedele, stretne s najvyššími predstaviteľmi Litvy, Lotyška a Estónska. Premiér tiež vzdá poctu kedysi živej židovskej kultúre v Litve.

Táto baltská krajina stála aj za pozvánkou Netanjahua na stretnutie s ministrami zahraničných vecí členských štátov EÚ, ktoré sa uskutočnilo v decembri 2017 v Bruseli a podráždilo niekoľkých predstaviteľov Únie.

"Netanjahu pravdepodobne považuje Litvu a iné baltské štáty za hlasy, ktoré môžu zohrať úlohu obhajcov Izraela vnútri EÚ," uviedol pre médiá Ramúnas Vilpišauskas, profesor politológie na Vilniuskej univerzite.

Netanjahu zároveň hodlá presvedčiť európske krajiny, aby vyvíjali väčší nátlak na Irán po tom, ako Spojené štáty odstúpili od jadrovej dohody podpísanej medzi Teheránom a svetovými mocnosťami a obnovili sankcie voči tejto islamskej republike.

Európska únia je podporovateľom dohody s Iránom a usiluje sa o jej udržanie. Európske krajiny tvrdia, že dokument si plní svoj účel a znemožňuje Iránu - úhlavnému nepriateľovi Izraela - nadobudnúť jadrové zbrane.

Litva sa počas Netanjahuovho pobytu bude snažiť o rozšírenie spolupráce v oblasti obrany, najmä kybernetickej bezpečnosti. Vilnius chce, aby Izrael zaujal tvrdší postoj voči Rusku, ktoré pobaltské štáty vnímajú ako najväčšiu hrozbu.

V Litve má pôvod mnoho Izraelčanov vrátane Netanjahuovej starej matky, ktorá sa narodila v meste Šeduva. Jeho starý otec pochádza z mesta Kreva, ktoré je dnes súčasťou Bieloruska, uviedla hovorkyňa litovskej židovskej komunity.

Litva bola centrom židovskej vzdelanosti a pred druhou svetovou vojnou tam žilo 200.000 Židov. Vyše 90 percent z nich zahynulo počas nacistickej okupácie. Dnes má Litva 3000-člennú židovskú komunitu.