Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Netanjahu pricestoval na návštevu Moskvy

Na archívnej snímke Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Vladimir Putin premiérovi židovského štátu povedal, že ekonomické, vojenské a politické vzťahy medzi Ruskom a Izraelom sa vyvíjajú pozitívnym smerom.

Moskva 12. júla (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahhu pricestoval v stredu poobede na dvojdňovú návštevu Ruska a v Moskve sa stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Na začiatku ich schôdzky Netanjahu vyhlásil, že každá návšteva Moskvy je "príležitosťou na stabilizovanie situácie v našom regióne".

Natanjahhu, ktorého cituje agentúra Reuters, Putinovi ďalej povedal, že ruský spojenec, sýrsky prezident Bašár Asad, bude mať od Izraela zaručenú bezpečnosť, ale Moskva by sa mala zasadiť o odchod iránskych síl zo Sýrie.

Podľa diplomatických zdrojov Izrael súhlasil s tým, že nenaruší proces opätovného získavania kontroly Asadovho režimu nad územiami pri severných hraniciach Izraela a nebude poskytovať pomoc sýrskym povstalcom okrem humanitárnej, a to výmenou za to, že iránski vojaci a šiitskí militanti nezostanú na sýrsko-izraelskom pohraničí, dopĺňa denník Haarec.

Putin premiérovi židovského štátu povedal, že ekonomické, vojenské a politické vzťahy medzi Ruskom a Izraelom sa vyvíjajú "pozitívnym" smerom. To isté platí aj o humanitárnej spolupráci, zdôraznil šéf Kremľa.

Ide už o tretie stretnutie Netanjahua s Putinom za uplynulých šesť mesiacov. Odohráva sa v čase, keď Asad opätovne získava prevahu v južnej časti Sýrie a Izrael sa usiluje o to, aby Iránci nenadobudli v Sýrii silné postavenie.

Samostatné stretnutie s Putinom bude mať aj Alí Akbar Velajátí, poradca iránskeho najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Netanjahu sa pred dnešnou návštevou Kremľa stretol v utorok s Putinovým špeciálnym vyslancom v Sýrii Alexandrom Lavrentievom a námestníkom ruského ministra zahraničných vecí Sergejom Veršininom.