Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Netanjahu: Schôdzka s Putinom je veľmi dôležitá pre bezpečnosť Izraela

Na snímke vpravo ruský prezident Vladimir Putin a vľavo izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Úrad premiéra Izraela ďalej informoval, že premiér sa chystá v Moskve diskutovať o vzťahoch medzi Izraelom a Ruskom s cieľom zabrániť nezhodám v Sýrii.

Tel Aviv 9. marca (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je presvedčený, že dnešná schôdzka s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve je "veľmi dôležitá" pre bezpečnosť židovského štátu.

"Toto je veľmi dôležité stretnutie pre bezpečnosť Izraela," povedal Netanjahu. Jeho slová tlmočilo tlačové oddelenie úradu izraelského premiéra, ktoré citovala agentúra TASS.

Netanjahuov úrad ďalej informoval, že premiér sa chystá v Moskve diskutovať "o vzťahoch medzi Izraelom a Ruskom s cieľom zabrániť nezhodám v Sýrii" a "vyjadrí silný odpor Izraela voči prítomnosti iránskych síl a ich ľudí na našej severnej hranici a v Stredozemnom mori". Netanjahu sa bude držať svojho postoja, že "Golanské výšiny nie sú súčasťou diskusie v žiadnom rámci".

"Víťazstvo nad terorizmom Dáišu (teroristickej organizácie Islamský štát - poznámka TASR) nemôže viesť k vzostupu terorizmu zo strany Iránu a jeho zástupcov. Nevymeníme terorizmus za terorizmus," povedal Netanjahu.

Kremeľ v pondelok avizoval, že Putin a Netanjahu si "podrobne vymenia názory na súčasnú situáciu na Blízkom východe, najmä vo svetle spoločného úsilia v boji proti medzinárodnému terorizmu... Podľa očakávania budú diskutovať aj o kľúčových aspektoch palestínsko-izraelského zmierenia". V tlačovom vyhlásení Kremeľ dodal, že ruský prezident a izraelský premiér budú "tradične venovať pozornosť naliehavým bilaterálnym otázkam vrátane úsilia o zintenzívnenie rusko-izraelskej spolupráce v obchodnej, hospodárskej a humanitárnej oblasti".

Netanjahu ešte v nedeľu uviedol, že by sa počas svojej štvrtkovej návštevy v Moskve chcel stretnúť aj s Putinom, aby mu tlmočil odmietavý postoj Izraela k pokusom Iránu etablovať sa vojensky v Sýrii.

Netanjahu na nedeľnom zasadnutí izraelského kabinetu uviedol, že židovský štát je znepokojený pokusmi Iránu o dosiahnutie stálej vojenskej prítomnosti v Sýrii v podobe pozemných jednotiek i vojenskej flotily. Izrael podľa jeho slov zaznamenal aj množiace sa pokusy o otvorenie frontu proti Izraelu v oblasti Golanských výšin.

Netanjahu uviedol, že Izrael mieni v súvislosti s tým v Rusku vyjadriť svoj rozhodný nesúhlas, pričom vyjadril nádej, že Moskva tento postoj Izraela pochopí.

Irán, pre ktorý je Izrael úhlavným nepriateľom, je spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a na pomoc v boji proti protivládnym a islamistických povstalcom mu poskytol svoje milície napojené na hnutie Hizballáh. Rusko stojí v občianskej vojne v Sýrii tiež na strane vládneho režimu.

Izraelskí predstavitelia poukazujú na stále rastúci vplyv Teheránu v tomto regióne. Väčšinovo šiitský Irán tvrdí, že jeho sily sú v Sýrii na to, aby tam bránili posvätné šiitské svätyne. Avšak velenie štábu iránskych ozbrojených síl vlani v novembri pripustilo, že Iránska islamská republika sa v budúcnosti chce snažiť zriadiť v Jemene a Sýrii námorné základne.