Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Netanjahu mieri do USA, Obama sa s ním zo zásady nestretne

Barack Obama (vpravo) a Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

Americký prezident sa zásadne nestretáva s politikmi, ktorých krajiny sa práve pripravujú na voľby.

Jeruzalem/Washington 22. januára (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prijal pozvanie predsedu americkej Snemovne reprezentantov Johna Boehnera, aby vystúpil na spoločnom zasadnutí oboch komôr Kongresu USA. Americký prezident Barack Obama sa však s Netanjahuom počas jeho marcového pobytu vo Washingtone nestretne, oznámil dnes Biely dom.

Šéf izraelskej vlády by mal v Kongrese hovoriť o bezpečnostných hrozbách zo strany Iránu a radikálneho islamu.

Izraelský premiér dnes uviedol, že pozvanie prijal a v americkom Kongrese vystúpi 3. marca, teda len dva týždne pred predčasnými parlamentnými voľbami v Izraeli.

Biely dom označil Boehnerovo pozvanie, ktoré bolo zaslané Netanjahuovi bez konzultácie s prezidentskou administratívou, za porušenie protokolu. Zahraničných lídrov totiž obvykle pozývajú na vystúpenia v Kongrese až po konzultáciách s Bielym domom a ministerstvom zahraničných vecí USA.

Boehner svoje pozvanie vopred nekonzultoval ani s lídrom demokratov v Senáte Harrym Reidom, informovala agentúra Reuters.

Hovorkyňa Bieleho domu Bernadette Meehanová dnes oznámila, že Obama sa s izraelským premiérom počas jeho návštevy Washingtonu nestretne. Zdôvodnila to tým, že prezident sa zásadne nestretáva s politikmi, ktorých krajiny sa práve pripravujú na voľby.

Podľa agentúry AP sa Netanjahu teší podpore amerického Kongresu, ale jeho vzťahy s Obamom zostávajú chladné.