Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Netanjahu: Útoky Hamasu sú barbarstvom, aké sme nevideli od holokaustu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Foto: TASR - Michal Svítok

Máme stovky zmasakrovaných, vyvraždené rodiny... brutálne znásilnené a zavraždené ženy. Vzali desiatky detí, zviazali ich, upálili a popravili. Vojakom odsekávali hlavy, uviedol Netanyahu.

Jeruzalem 11. októbra (TASR) - Útoky palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael sú barbarstvom nevídaným od holokaustu. Vyhlásil to v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas telefonátu s americkým prezidentom Joeom Bidenom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Máme stovky zmasakrovaných, vyvraždené rodiny... brutálne znásilnené a zavraždené ženy. Vzali desiatky detí, zviazali ich, upálili a popravili. Vojakom odsekávali hlavy," uviedol Netanyahu.

Biden mal v utorok v Bielom dome príhovor ku konfliktu v Izraeli, v ktorom označili útoky Hamasu za "číre zlo". Zároveň uviedol, že "Spojené štáty kryjú Izraelu chrbát" a zabezpečia, aby sa mohol brániť. "Stojíme pri Izraeli," povedal Biden.

Šéf Bieleho domu pritom s príhovorom vystúpil o vyše hodinu neskôr práve pre telefonát s Netanjahuom. Išlo v poradí už o tretí telefonát šéfa Bieleho domu a izraelského premiéra od soboty, keď Hamas útoky spustil.

Hamas v utorok označil Bidenove vyhlásenia za buričské. Ich cieľom bolo podľa palestínskych militantov zakryť zločiny a teror Izraela.

Hamas, ktorý ovláda pásmo Gazy, spustil prekvapivý útok na Izrael v sobotu ráno. Útok pripravil o život vyše 1000 Izraelčanov, vrátane vojakov a civilistov. Asi 150 ľudí uniesli militanti do pásma Gazy. Izrael podniká odvetné letecké útoky na Gazu, ktoré si vyžiadali už približne 830 mŕtvych.