Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Netanjahu uviedol, že Izrael podporuje snahy Kurdov o nezávislý štát

Na archívnej snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas prejavu. Foto: TASR/AP

Irackí Kurdi plánujú uskutočniť referendum v troch provinciách, ktoré majú autonómny štatút a vlastnú samosprávu, ale aj v oblastiach, ktoré teraz ovládajú kurdské sily.

Jeruzalem 13. septembra (TASR) - Izrael podporuje snahy Kurdov o vytvorenie vlastného štátu. Vyhlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Stalo sa tak krátko pred referendom o nezávislosti, ktoré sa bude konať v Irackom Kurdistane.

Tento postoj Izraela sa diametrálne líši od pozície iných štátov na referendum, ktoré kurdské úrady vypísali na 25. septembra. Plánovaný plebiscit kritizovali už Turecko, Irak, Irán i USA, podľa ktorých tento krok Kurdistanu môže vyvolať nárast napätia v regióne. Preto vyzvali kurdské vedenie, aby sa tejto iniciatívy vzdalo.

Dnešné vyhlásenie predsedu izraelskej vlády sa síce zmieňuje o podpore "legitímnych snáh kurdského národa na vlastný štát", ale odsudzuje Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá pôsobí v Turecku a mnohými štátmi je považovaná za teroristickú organizáciu.

Irackí Kurdi plánujú uskutočniť spomínané referendum v troch provinciách, ktoré majú autonómny štatút a vlastnú samosprávu, ale aj v oblastiach, ktoré teraz ovládajú kurdské sily a nárok na ne si robí aj Bagdad. Ide okrem iných aj o provinciu Kirkúk s bohatými náleziskami ropy.

Izrael už dávno súhlasí s požiadavkami Kurdov a stal sa prvou krajinou, ktorá ich oficiálne podporila i vo veci referenda.