Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Netanjahu uviedol, že Izrael zničí hnutie Hamas

Na archívnej snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Netanjahu v tomto vyhlásení po prvý raz jasne vyjadril zámer Izraela zničiť hnutie Hamas, ktoré v sobotu zaútočilo na izraelské územia, komentuje AFP.

Jeruzalem 12. októbra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu vyjadril odhodlanie pokračovať v boji a zničiť palestínske hnutie Hamas. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

"Hamas je Dáiš (Islamský štát) a my ich rozdrvíme a zničíme tak, ako svet zničil Dáiš," povedal premiér v televíznom vysielaní.

Netanjahu v tomto vyhlásení po prvý raz jasne vyjadril zámer Izraela zničiť hnutie Hamas, ktoré v sobotu zaútočilo na izraelské územia, komentuje AFP. Každý člen tohto hnutia je podľa jeho slov "mŕtvy muž".

Premiér Netanjahu sa v stredu s opozíciou dohodol na vytvorení vládny národnej jednoty a vojnového kabinetu. Opozičný politik Benny Ganc v spoločnom vyhlásení s Netanjahuom napísal, že zostavia päťčlenný "vojnový" kabinet, ktorý bude mať na starosti iba boje proti militantnému palestínskemu hnutiu Hamas a vojnové záležitosti.

Členmi budú Netanjahu, Ganc, súčasný minister obrany Joav Gallant a dvaja ďalší poprední predstavitelia slúžiaci ako členovia-pozorovatelia. Ganc je bývalý minister obrany Izraela a náčelník generálneho štábu.

Hnutie Hamas spustilo v sobotu rozsiahle útoky z pásma Gazy na izraelské územie. Izrael vyhlásil vojnový stav a začal útočiť na pozície hnutia v pásme Gazy.

Izraelská armáda od začiatku konfliktu hlási v Izraeli najmenej 1200 obetí vrátane 189 vojakov, píše AP. Úrady v pásme Gaze oznámili, od soboty tam bolo zabitých 1100 ľudí vrátane 260 detí a 230 žien. Úrady tiež hlásia viac než 5300 zranených.