Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Netanjahu varuje: Irán bude už čoskoro schopný vyrobiť jadrovú bombu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

To podľa Netanjahua dodáva ešte väčšiu naliehavosť jeho žiadosti, aby americký prezident Barack Obama stanovil Teheránu jasnú "červenú hranicu", za ktorú nesmie zájsť.

Washington 16. septembra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes varoval, že Irán bude do šiestich, siedmich mesiacov už iba krok od schopnosti vyrobiť jadrové zbrane. To podľa Netanjahua dodáva ešte väčšiu naliehavosť jeho žiadosti, aby americký prezident Barack Obama stanovil Teheránu jasnú "červenú hranicu", za ktorú nesmie zájsť. Obama však odmieta túto výzvu, čo môže spôsobiť najhlbší americko-izraelský spor za posledné desaťročia.

Netanjahu predstavil svoj postoj americkej verejnosti v interview pre reláciu "Meet the Press" na televíznej stanici NBC.

Izraelský premiér v rozhovore uviedol, že v polovici roka 2013 bude mať Irán za sebou už 90 percent cesty k dostatočne obohatenému uránu, potrebnému na výrobu bomby. Netanjahu vyzval Spojené štáty, aby určili krajné medze, ktoré Teherán nesmie prekročiť, lebo inak mu bude hroziť vojenská akcia. Obama to však odmieta urobiť.

"Teraz im musíme stanoviť červenú hranicu, kým nebude neskoro," povedal Netanjahu pre NBC a argumentoval, že takýto krok Spojených štátov môže zmenšiť potrebu útoku na iránske jadrové zariadenia.

Spor oboch politikov sa teda odohráva verejne, čo je nezvyčajné. Obama ho navyše prehĺbil aj rozhodnutím, že sa koncom tohto mesiaca nestretne s Netanjahuom, keď príde do USA.

Verejnosti sa tak odhalili hlboké americko-izraelské názorové rozdiely v tejto záležitosti a tá ešte viac vystupňovala záťaž na amerického lídra v poslednej etape tesného predvolebného súboja pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA.