Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Netanjahuová uzavrela dohodu o vine a treste v kauze luxusných jedál

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho manželka Sara Netanjahuová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Premiérovu manželku dlho kritizujú za rozhadzovačnosť a násilné správanie.

Jeruzalem 12. júna (TASR) - Sara Netanjahuová, manželka izraelského premiéra, uzavrela v stredu dohodu o vine a treste a urovnala tak obvinenia, že minula zo štátnych peňazí nadmernú sumu okolo 100.000 dolárov za luxusné jedlá z reštaurácií. Informovala o tom izraelská prokuratúra.

Podľa prokuratúry Netanjahuová zaplatí pokuty celkovo okolo 15.000 dolárov, čím sa prípad v tichosti uzavrie. V obžalobe sa uvádzalo, že Netanjahuová narobila veľké účty v luxusných reštauráciách, kde si objednávala jedlá pre priateľov a rodinu, hoci oficiálna rezidencia premiéra zamestnávala šéfkuchára na plný úväzok.

Netanjahuová (60) bola obžalovaná vlani, a to pre obvinenia zo sprenevery a porušenia dôvery. Podľa obžaloby sa v rokoch 2010 - 2013 snažila "obísť pravidlá a podmienky platné pre spravovanie oficiálnej rezidencie premiéra, aby tak podvodom získala financie na rôzne účely".

Na základe dohody o vine a treste, ktorú dopracovali v stredu na súde v Jeruzaleme, sa premiérova manželka Sara priznala k menej závažnému obvineniu - k "úmyselnému zneužitiu chyby iného človeka". Napríklad zavádzala predstaviteľov, ktorí si neuvedomili, že Netanjahuová má už tú výhodu, že má k dispozícii šéfkuchárov platených vládou.

V súlade s podmienkami dohody Netanjahuová súhlasila, že zaplatí pokuty vo výške 2800 dolárov a zvyšných 12.500 dolárov vráti štátu. Urovnanie zároveň znamená, že sa znížila spomínaná nadmerná suma minutých peňazí na 50.000 dolárov.

Prokuratúra odôvodnila svoju zhovievavosť voči Netanjahuovej vo vyhlásení tým, že Netanjahuová si zaslúži pochvalu za priznanie k trestnému činu, ktorý predtým dôrazne popierala.

Premiérovu manželku dlho kritizujú za rozhadzovačnosť a násilné správanie. Súd v roku 2016 rozhodol, že zle zaobchádzala s upratovačom v domácnosti, ktorému priznal odškodné vo výške 42.000 dolárov. Aj ďalší zamestnanci ju obvinili zo zlého zaobchádzania, čo Netanjahuovci odmietajú.

Netanjahuova rodina má v posledných rokoch mnoho problémov zo zákonom. Predovšetkým premiér, ktorý čelí obžalobe aj pre ďalšie obvinenia z korupcie, sprenevery a porušenia dôvery; pojednávanie sa má konať začiatkom októbra.