Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Neter Mariny Le Penovej už nebude kandidovať za stranu svojej rodiny

Na archívnej snímke Marine Le Penová. Foto: TASR AP

V parlamentných voľbách z roku 2012 sa vo veku 22 rokov stala najmladšou poslankyňou v histórii Francúzska. Zastupovala departement Vaucluse na juhovýchode krajiny.

Brusel 10. mája (TASR) - Francúzska politička a poslankyňa Národného zhromaždenia za Národný front (FN) Marion Maréchalová-Le Penová by mala dnes oznámiť, že sa už nebude uchádzať v mene tejto strany o poslanecký post v júnových parlamentných voľbách.

Maréchalová-Le Penová (27) je vnučkou zakladateľa FN Jeana-Marie Le Pena a neterou neúspešnej uchádzačky o prezidentský post Mariny Le Penovej. V parlamentných voľbách z roku 2012 sa vo veku 22 rokov stala najmladšou poslankyňou v histórii Francúzska. Zastupovala departement Vaucluse na juhovýchode krajiny. V regionálnych voľbách v roku 2015 bola líderkou Národného frontu v regióne Provence-Alpes-Côte d'Azur a získala šesťročný poslanecký mandát aj pre tento región.

Informácie o tom, že tretia politička z rodinného klanu Le Penovcov sa chce vzdať nielen miesta na kandidátke FN v júnových voľbách, ale má úmysel zriecť sa aj funkcie v regionálnej rade Provence-Alpes-Côte d'Azur, včera večer vo svojom internetovom vydaní priniesli denníky Le Monde a Le Figaro.

Podľa Le Monde za týmto rozhodnutím stoja najmä súkromné dôvody. Podľa francúzskych médií Maréchalová-Le Penová už o svojom rozhodnutí informovala vedúcich predstaviteľov FN ako aj svoju tetu Marine Le Penovú, ktorá povedie stranu v kampani do parlamentných volieb.