Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nevesty na predaj: Ženy z EÚ sú lákané na fingované sobáše

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Mnohé z týchto žien sú veľmi zraniteľné, pretože majú často za sebou zložitú minulosť alebo znížené mentálne schopnosti.

Londýn 26. mája (TASR) - Osemnásťročná Slovenka Klára B. bola bez peňazí a vo vysokom štádiu tehotenstva, keď pricestovala do Anglicka, aby sa vydala za muža, ktorého nikdy nevidela. Vedela, že nechce ju ani jej dieťa. Dvadsaťtriročný Pakistanec sa s ňou chcel oženiť, aby získať právo žiť a pracovať v Európskej únii. Tehotenstvo ženy je v týchto prípadoch veľké plus. Rómke z rómskej osady na východnom Slovensku pri hraniciach s Ukrajinou a Maďarskom sľúbili čisté miesto na bývanie v Británii a možno trocha peňazí, píše vo svojom dnešnom fíčri tlačová agentúra AP.

V skutočnosti ju niekoľko dní po príchode do Británie presunuli z Manchestru do Glasgowa v Škótsku, kde ju držali v byte s budúcim manželom. Strážil ju on alebo jeho mladší brat a zobrali jej osobné doklady. Nesmela chodiť sama von. "Raz do týždňa sme išli spolu von. Nikdy som nemohla ísť sama."

Každý rok sú desiatky žien z chudobných kútov východnej časti EÚ nalákané na Západ, kde im muži - podľa úradov často Ázijci či Afričania - zaplatia veľké finančné sumy, pretože chcú žiť, pracovať, alebo získať sociálne benefity v krajine svojho výberu a získať voľný pohyb v EÚ. Sprostredkovateľmi sú často organizované zločinecké skupiny, ktoré zhrabnú väčšinu zisku. Ženy niekedy skončia uväznené v cudzej krajine s prázdnymi rukami.

V Británii, ktorá patrí medzi krajiny, kde sa objavujú takíto ženísi, sa počet žien podozrivých z prilákania na podvodné sobáše v roku 2013 zdvojnásobil oproti predchádzajúcemu roku na 45, uviedla Národná kriminálna agentúra (NCA). Europol vlani označil tento typ kriminality za "rozvíjajúci sa fenomén".

Väčšina neviest dostane zaplatenú cestu do Británie, Írska, Nemecka či Holandska a niektoré z nich si plne neuvedomia, do čoho sa dostali, kým tam nedorazia. Ženy sú držané v zajatí až do podpísania sobášnych dokladov, zneužívané "manželom" a jeho priateľmi, využívané na sex a obchodovanie s drogami alebo dokonca prinútené vydať sa viackrát než raz, uvádzajú orgány EÚ a charitatívne organizácie. "V závislosti od prípadu, ženu možno predať za tisíce eur," citovala agentúra AP Angeliku Molnárovú z oddelenia Europolu, ktoré bojuje proti obchodovaniu s ľuďmi.

V Lotyšsku považujú sprostredkovávanie podvodných sobášov za také vážne, že tamojšia vláda vedie medzinárodný program boja proti nemu financovaný Európskou komisiou. Z 34 zaznamenaných obetí obchodu s ľuďmi vylákaných vlani z tohto štátu do cudziny bolo 22 pre podvodné sobáše, uviedla Lásma Stabiňová z ministerstva vnútra.

Tento počet je veľmi malý v porovnaní s tisícmi prípadov falošných svadieb oznámených každý rok britskému ministerstvu vnútra, kde sa nevesty vydávajú za finančnú odmenu a sú preto považované za spolupáchateľky.

"Myslím si, že tento problém je oveľa väčší, než si uvedomujeme, pretože vidíme iba malé percento zo všetkých spáchaných prípadov porušenia zákona," uviedol Phil Brewer, ktorý vedie jednotku Scotland Yardu pre únosy a obchodovanie s ľuďmi.

Sociálny pracovník Nicholas Ogu povedal, že vie o niekoľkých ďalších ľuďoch z rómskej osady, odkiaľ prišla Klára B., ktorí uzavreli v Británii manželstvo. Obchod, ako to nazývajú, kontroluje rómska partia, ktorá získava nezamestnaných a slabo vzdelaných ľudí sľubom dobrého zárobku v zahraničí. Ženy sa stávajú nevestami v podvodných sobášoch alebo sú nútené k prostitúcii, zatiaľ čo muži zvyčajne skončia pri nútenej práci.

"Nalákajú ich, niekedy im ponúknu aj letenku, inokedy cestujú autobusom či autom... Pripravia svadbu... Keď muži majú, čo chceli, zbavia sa ich," citovala Ogua AP.

Podľa slovenského veľvyslanca v Británii Miroslava Wlachovského sú páchateľmi tejto činnosti skupiny Slovákov či Čechov žijúcich v Británii. Osobitne obľúbené je u nich Škótsko, pretože jeho zákony umožňujú uzavrieť manželstvo bez súhlasu rodičov od 16 rokov veku - na rozdiel od 18 rokov v ostatnej časti Spojeného kráľovstva, povedal.

"Schéma je takmer vždy rovnaká. Povedia im, že tu môžu pracovať, napríklad v reštauráciách. Vždy im nasľubujú lepší život alebo veľa peňazí.

Tehotná žena je považovaná za plus, pretože zvyšuje šance ženícha, aby mohol v krajine zostať.

V novembri britská polícia uviedla, že odhalila gang obchodníkov s ľuďmi, ktorému 38-ročný pakistanský ženích zaplatil až 15.000 libier (21.180 eur) za 20-ročnú tehotnú nevestu zo Slovenska. Žena si myslela, že ide navštíviť sestru, ale na letisku Luton v Londýne ju namiesto nej čakal muž, ktorý ju zobral do bytu a v júli musela uzavrieť v Rochdale sobáš vedený imámom, uviedla polícia.

Keď mal manžel potrebné doklady, žena, ktorá pózovala ako sestra obete, ju zobrala do nemocnice na interrupciu. Až tam sa obeť, ktorá nehovorila po anglicky, od tlmočníčky dozvedela, čo sa malo stať.

"Myslela si, že išla po pomoc, pretože má bolesti brucha. Bola absolútne zdesená," uviedol policajný inšpektor z Rochdale James Faulkner.

Nádejní "ženísi" to skúšajú všetkými možnými spôsobmi, aj cez Facebook, kde sľubujú hory-doly vrátane nehynúcej lásky. Skutočnosť je však oveľa horšia. Jedna Lotyška išla do Británie dobrovoľne s priateľom, ktorý ju chcel predať ako nevestu, aby zaplatil svoje hráčske dlhy. Keď si to však rozmyslela, zamkol ju v izbe a jej väznitelia jej porezali ruky nožnicami. "Bola tam desať dní - až kým nesúhlasila, že sa vydá. Mala menej ako 20 rokov," pokračuje agentúra AP.

Zdôrazňuje, že nie je jasné, čo sa stane so ženami po týchto podvodných sobášoch. Niektoré si nájdu cestu do núdzových sociálnych zariadení. Iné muži pustia na slobodu, keď získajú právo na pobyt, ktoré chceli.

Mnohé z týchto žien sú veľmi zraniteľné, pretože majú často za sebou zložitú minulosť alebo znížené mentálne schopnosti. Iba zopár prípadov sa skončilo rozsudkami, pretože ženy po takejto životnej skúsenosti často ujdú do inej členskej krajiny. A ak predsa len zostanú, bývajú vydesené alebo neschopné svedčiť pred súdom. Mnohokrát sú tiež také chudobné, že sa radšej nechajú zneužívať v zahraničí, ako by mali zostať doma.

Spomínaná Slovenka Klára B. v Británii porodila a potom mala uzavrieť fingované manželstvo. V nemocnici však začali mať pochybnosti o otcovstve dieťaťa a zistili tiež, že žena netrafí k bytu, kde mala údajne bývať.

Napokon ženícha deportovali z krajiny ešte pred svadbou. Klára B. zostala v sociálnom príbytku a pred dvoma rokmi sa za pomoci sociálnych pracovníkov vrátila na Slovensko. Jej dcérka zostala v sociálnej starostlivosti v Británii, pretože vlastná matka by sa podľa úradov nebola schopná o ňu postarať.

"Nechcela som sa vrátiť (domov). V Anglicku mi bolo stokrát lepšie," uzatvára agentúra AP svoj fíčer slovami Kláry B.