Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Neviditeľnými hercami storočia v ČR sú Hana Maciuchová a Viktor Preiss

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Zvíťazili v ankete "Neviditeľný herec storočia", ktorou rozhlas oslávil sto rokov od svojho vzniku.

Praha 14. apríla (TASR) - Hana Maciuchová a Viktor Preiss sú najobľúbenejšími hlasmi dramatického vysielania Českého rozhlasu. Zvíťazili v ankete "Neviditeľný herec storočia", ktorou rozhlas oslávil sto rokov od svojho vzniku.

V ankete sa zišlo celkovo 82.726 hlasov, informoval vo štvrtok Český rozhlas. Maciuchová zomrela v januári 2021 vo veku 75 rokov.

Na druhom mieste sa v ženskej kategórii umiestnila herečka Dana Medřická, treťou najobľúbenejšou rozhlasovou herečkou je Taťjana Medvecká.

Víťaz mužskej časti ankety Viktor Preiss (76) počas odovzdávania neskrýval dojatie. "Ďakujem poslucháčom a všetkým ľuďom z rozhlasu; nie je to anonymná inštitúcia, ale predovšetkým ľudia, ktorí ju tvoria. Tú prácu milujem a je to jedna z posledných vecí, kam chodím veľmi rád," dodal Preiss.

Poslucháči ako druhého mužského rozhlasového herca zvolili Rudolfa Hrušínského, hneď za ním sa umiestnil Ivan Trojan.

Desať hercov a herečiek nominovala odborná porota. Zhodnotila predovšetkým umelecký prínos jednotlivcov pre rozvoj špecifického odboru rozhlasového herectva, ako aj intenzitu a rozsah rozhlasového pôsobenia.

Maciuchová v tejto ankete, ktorá sa organizuje od roku 1997, zvíťazila trikrát, Preiss dokonca osemkrát.

Originálnym ocenením pre víťazov bolo vyslanie zvukovej stopy ich hlasov na nekonečnú púť vesmírom prostredníctvom jedinečného rádioteleskopu za symbolickej účasti astronóma Jiřího Grygara, ktorého hlas je taktiež neodmysliteľne spojený s rozhlasom, najmä s programom Meteor.