Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Juhokórejské úrady nepotvrdili, že Kim Čong-nam bol informátorom CIA

Na archívnej snímke zo 4. mája 2001 nevlastný brat severokórejského vodcu Kim Čong-nam. Foto: TASR/AP

Z vraždy Kim Čong-nam obvinili dve mladé ženy, ktoré podľa žaloby potreli Kimovu tvár nervovoparalytickou látkou VX.

Soul 11. júna (TASR) - Juhokórejské úrady nemôžu potvrdiť správu o tom, že nevlastný brat severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorého v roku 2017 zavraždili v Malajzii, bol informátorom americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Napísala o tom v utorok v agentúra AP.

Zástupcovia juhokórejskej Národnej spravodajskej služby (NIS) a ministerstva pre zjednotenie, ktoré dohliada na vzťahy so Severnou Kóreou, sa vyjadrili, že nemôžu potvrdiť pondelkovú správu amerického denníka The Wall Street Journal (WSJ). Ten sa odvolával na nemenovanú "osobu oboznámenú s tou záležitosťou".

Podľa WSJ sa Kim Čong-nam stretol niekoľkokrát s agentmi CIA, ale mnohé podrobnosti o jeho vzťahu s americkou tajnou službou zostávajú nejasné. CIA sa k týmto informáciám odmietla vyjadriť.

AP pripomína, že pre zahraničné vlády a médiá je veľmi ťažké overiť informácie o Severnej Kórei a členoch jej vládnucej rodiny.

Kim Čong-nam bol nevlastným bratom súčasného vodcu KĽDR Kim Čong-una a najstarším synom ich spoločného otca, bývalého lídra Kim Čong-ila. Dlhé roky žil v dobrovoľnom exile v Macau a vyjadroval sa pomerne kriticky na adresu severokórejského režimu i samotného Kim Čong-una.

Z vraždy Kim Čong-nama obvinili dve mladé ženy, ktoré podľa žaloby potreli Kimovu tvár nervovoparalytickou látkou VX. Incident sa odohral 13. februára 2017 na letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur. Siti Aisyahovú z Indonézie prepustili v marci a Doan Thi Huong z Vietnamu v máji.

Južná Kórea krátko po útoku obvinila Severnú Kóreu, že atentát nariadila, čo však Pchjongjang poprel.

Podľa zmieneného zdroja denníka WSJ cestoval Kim Čong-nam vo februári 2017 do Malajzie, aby sa tam stretol so svojím kontaktom zo CIA, hoci to nemusel byť jediný účel jeho cesty.