Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

New York: Minister Lajčák otvoril výstavu Slovak Press Photo 2014

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na vernisáži Slovak Press Photo v New Yorku Foto: MZV

Cieľom výstavy je umožniť verejnosti, aby sa aj ona mohla stať očitým svedkom udalostí i špecifických javov, ktoré charakterizovali a poznačili obdobie uplynulého roka.

New York/Bratislava 24. septembra (TASR) - Slávnostnú vernisáž výberu víťazných fotografií 3. ročníka Slovak Press Photo na Generálnom konzuláte Slovenskej Republiky v New Yorku otvoril 25. septembra minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák a generálna konzulka Jana Trnovcová.

Aktu sa zúčastnila riaditeľka SLOVAK PRESS PHOTO Jana Garvoldtová, predseda poroty Paul Martinka a víťaz Grand Prix Michal Burza.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na vernisáži Slovak Press Photo v New Yorku
Foto: MZV

Steny Generálneho konzulátu zaplnilo 33 vybraných fotografií zo všetkých kategórii minulého ročníka súťaže. Minister Lajčák si prezrel fotografie a poprial súťaži úspešné zavŕšenie 4. ročníka, konzulka vyjadrila prianie, aby takáto spolupráca pokračovala a v budúcnosti.

Výstava potrvá do konca októbra a je možné ju vidieť počas úradných hodín generálneho konzulátu.
Slovak Press Photo je súťaž s následnou výstavou fotografií, ktorá nezávislým a autentickým spôsobom prezentuje vizuálne svedectvo o živote, ako ho vidia novinári zo Slovenska a z východnej Európy.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na vernisáži Slovak Press Photo v New Yorku
Foto: MZV

Cieľom súťaže a výstavy je umožniť verejnosti, aby sa aj ona mohla stať očitým svedkom udalostí i špecifických javov, ktoré charakterizovali a poznačili obdobie uplynulého roka.

Absolútnym víťazom tohtoročného, v poradí už štvrtého ročníka Slovak Press Photo sa stal mladý fotograf Robert Tappert. V novej kategórii - krátke video je prvým víťazom Tomáš Rafa. Obaja sú Slováci.

Sedemčlenná medzinárodná porota zložená z fotografov počas troch dní hodnotila rekordný počet 1356 fotografií od 191 autorov. Súťažné fotografie jej boli predložené anonymne.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na vernisáži Slovak Press Photo v New Yorku
Foto: MZV

Slovenskí fotografi súťažili v deviatich kategóriách. Pre zahraničných autorov z ČR, Poľska, Maďarska, Rakúska, Bieloruska a Ukrajiny organizátori otvorili kategóriu stredoeurópska fotografia. Z týchto krajín i zo Slovenska sa mohli zapojiť súťažiaci s krátkym videom.