Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Občana USA odsúdili za samovražedný útok z roku 2009 v Afganistane

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Porota v newyorskej štvrti Brooklyn odsúdila Muhanada Mahmouda al Farekha celkovo v deviatich bodoch obžaloby.

Washington 30. septembra (TASR) - Občana USA odsúdili v piatok v New Yorku pre obvinenia, že sa ako terorista al-Káidy v roku 2009 podieľal na neúspešnom samovražednom bombovom útoku na americkú vojenskú základňu v Afganistane.

Porota v newyorskej štvrti Brooklyn odsúdila Muhanada Mahmouda al Farekha celkovo v deviatich bodoch obžaloby.

Farekhovi (31), ktorý sa narodil v texaskom meste Houston, hrozí doživotné väzenie, uviedlo v tlačovej správe americké ministerstvo spravodlivosti. Tento trest mu hrozí za jeho "snahy zabíjať Američanov v zahraničí a za oddanosť jednej z najhorších teroristických organizácií na svete", vysvetlila newyorská prokurátorka Bridget Rohdeová.

Farekhov prípad vyvolal mimoriadnu pozornosť vďaka správam, že americkí predstavitelia najprv diskutovali o tom, či sa ho majú pokúsiť zabiť pri útoku dronom - tento krok sa totiž proti občanom USA takmer nikdy nevyužíva. Administratíva prezidenta Baracka Obamu sa ho nakoniec rozhodla chytiť a postaviť pred civilný súd.

Farekha chytili v Pakistane a priviedli do USA v roku 2015.

Väčšina obvinení proti Farekhovi sa týkala útoku z 19. januára 2009 na americkú základňu Chapman v meste Chóst v Afganistane.

Útočníci nasmerovali na základňu dve vozidlá naplnené výbušninami. Prvý výbuch zranil niekoľko Afgancov vrátane tehotnej ženy, ale oveľa väčšia bomba zlyhala a neexplodovala, čo ušetrilo životy amerických vojakov.

Experti našli na páske, ktorou boli k nevybuchnutej bombe pripevnené rozbušky, 18 Farekhových odtlačkov prstov.

V súdnom procese boli predložené dôkazy, podľa ktorých sa Farekh podieľal na rôznych druhoch teroristických aktivít, vrátane spomínaného bombového útoku na americké vojenské zariadenie v Afganistane.

Okrem naplánovania útokov na Američanov ho porota uznala za vinného aj z prípravy na použitie zbrane hromadného ničenia, z prípravy bombového útoku na vládne zariadenie a z plánu na poskytovanie materiálnej podpory teroristom.

"Po vynesení tohto verdiktu bude Farekh pykať sa svoje zločiny," uviedol predstaviteľ ministerstva spravodlivosti Dana James Boente.

Obhajca Farekha, Sean Maher, vyhlásil, že sú rozsudkom sklamaní a odvolajú sa proti nemu.