Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Exšéf MMF Strauss-Kahn zaplatí chyžnej odškodné šesť miliónov dolárov

Bývalý šéf Medzinárodného menového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn sa usmieva pri odchode zo súdneho pojednávania v newyorskom Manhattane 23. augusta 2011. Foto: TASR/AP

Strauss-Kahn má problémy aj v rodnom Francúzsku, kde ho vyšetrujú pre jeho možnú účasť na kupliarstve v súvislosti s večierkami v Paríži, Bruseli a Washingtone, na ktorých mali byť aj prostitútky.

New York 30. novembra (TASR) - Bývalý šéf medzinárodného menového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn zaplatí podľa medializovaných informácií odškodné chyžnej z newyorského hotela vo výške šesť miliónov dolárov (4,6 milióna eur). Uviedla to dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na francúzsky denník Le Monde.

O dosiahnutí mimosúdnej dohody medzi Straussom-Kahnom a Nafissatou Diallovou informovali aj noviny New York Times. Dohoda údajne ešte nie je podpísaná, právnici oboch strán sa majú stretnúť na budúci týždeň na súde v New Yorku.

Straussa-Kahna zatkli 14. mája 2011 v New Yorku na letisku Johna F. Kennedyho a obvinili z pokusu o znásilnenie a vynúteného orálneho sexu s chyžnou.

V dôsledku aféry musel potenciálny prezidentský kandidát francúzskych socialistov odstúpiť z postu v MMF a jeho politická kariéra sa tým skončila.

Na snímke z videozáznamu, ktorý 25.júla 2011 poskytla ABC News, je údajná obeť sexuálneho zneužita bývalým šéfom MMF Dominiquom Straussom-Kahnom Nafissatou Diallová počas interview.
Foto: TASR/AP
Strauss-Kahn pohlavný styk s chyžnou v hoteli Sofitel na Manhattane síce nepoprel, tvrdil však, že k nemu došlo po vzájomnej dohode.

Koncom augusta minulého roka americká justícia zastavila stíhanie Straussa-Kahna z dôvodu pochybností o dôveryhodnosti Diallovej.

V máji tohto roka dal newyorský súd zelenú civilnému procesu so Straussom-Kahnom. Proces však v auguste odložili na neurčito.

Strauss-Kahn má problémy aj v rodnom Francúzsku, kde ho vyšetrujú pre jeho možnú účasť na kupliarstve v súvislosti s večierkami v Paríži, Bruseli a Washingtone, na ktorých mali byť aj prostitútky. Bývalý šéf MMF a jeho manželka, novinárka Anne Sinclairová, žijú už určitý čas oddelene.