Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Začala sa demolácia školy v Newtowne, kde vlani zastrelili 20 školákov

Škola v Newtone Foto: TASR/AP Photo

Masaker v Newtowne oživil v Spojených štátoch volanie po prísnejšej kontrole zbraní.

Newtown 25. októbra (TASR) - Základnú školu v meste Newtown v štáte Connecticut, kde vlani v decembri miestny mladík zastrelil 20 detí a šiestich dospelých, začali vo štvrtok búrať, informovala agentúra AP.

Demolácia budovy Sandy Hook Elementary School bude trvať niekoľko týždňov. Úlohou demolačnej čaty je zbúrať celú budovu, aby po nej nezostalo ani stopy, uviedla pre novinárov zastupiteľka Pat Llodrová.

Škola v Newtowne bola vlani 14. decembra dejiskom druhej najhoršej streleckej masakry v škole v dejinách USA, keď len 20-ročný Adam Lanza zastrelil 20 detí vo veku šesť a sedem rokov a takisto šesť dospelých. Pred streľbou na základnej škole zabil doma svoju matku a na konci svojho vyčíňania si vzal život aj on sám.

Novú školu v Newtowne by mali otvoriť v decembri roku 2016. Dovtedy budú miestne deti dochádzať do školy v 15 kilometrov vzdialenom mestečku Monroe, ktorú premenovali na Sandy Hook Elementary School.


Galéria: Streľba na základnej škole v USA





Masaker v Newtowne oživil v Spojených štátoch volanie po prísnejšej kontrole zbraní. V súvislosti s tragédiou v Newtowne si prezident Barack Obama tento rok stanovil sprísnenie zbrojnej legislatívy za svoju prioritu.

Žena narieka do telefónu po streľbe v základnej škole v americkom Newtone 14. decembra 2012.
Foto: TASR/AP


Kongres však odmietol jeho návrhy na obmedzenie predaja určitých druhov strelných zbraní a vyplnenie medzery v zákone, umožňujúcej v istých prípadoch predávať zbrane bez previerky kupujúcich. Proti týmto opatreniam bojovali lobistické skupiny argumentujúce, že by porušili ústavné práva Američanov.

V Spojených štátoch si nemôžu kúpiť zbrane ľudia, ktorých nedobrovoľne poslali do psychiatrických liečební alebo majú podľa zistenia súdu vážnu duševnú chorobu. Mnohé štáty USA však nehlásia informácie o duševnom zdraví do federálneho systému NICS, ktorý využívajú predajcovia zbraní pri preverovaní kupujúcich, konštatovala pred časom agentúra Reuters.

Rodičia si odvádzajú svoje deti po streľbe v základnej škole v americkom Newtone 14. decembra 2012.
Foto: TASR/AP


Obama uviedol, že si želá, aby štáty poskytovali do databázy viac mien, podľa odborníkov by to však mohlo odrádzať ľudí od vyhľadávania liečby duševných problémov.