Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Newyorská polícia zastavila sporný program sledovania moslimov

Newyorskí policajti, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Sledovací program v moslimských komunitách, ktorý vykonávali newyorskí policajti alebo ich agenti v civile, sa sústreďoval najmä na miesta, kde sa zhromažďujú moslimovia.

New York 16. apríla (TASR) - Newyorská polícia (NYPD) oznámila, že rozpustila svoju špeciálnu policajnú jednotku zameranú na monitorovanie teroristickej hrozby v moslimských komunitách, ktorej pôsobenie si vyslúžilo kritiku mnohých občiansko-právnych organizácií. Informovala o tom agentúra AP, ktorá na existenciu policajnej operácie upozornila ako prvá a v roku 2012 za sériu investigatívnych reportáží o nej získala Pulitzerovu cenu.

Sledovací program v moslimských komunitách, ktorý vykonávali newyorskí policajti alebo ich agenti v civile, sa sústreďoval najmä na miesta, kde sa zhromažďujú moslimovia - mešity, arabské reštaurácie či kníhkupectvá. Predmetom sledovania boli aj moslimské študentské skupiny na univerzitách v New Yorku, Connecticute, New Jersey a Pensylvánii. NYPD si za svoj program, na ktorého vytvorení spolupracovala so CIA, okrem verejnej kritiky vyslúžila i dve žaloby na federálnych súdoch.

Newyorský zväz pre občianske slobody (NYCLU) zozbieral podnety dovedna 125 organizácií, medzi nimi moslimských, kresťanských i židovských, ktoré vlani v októbri písomne požiadali o federálne vyšetrovanie voči NYPD v otázke porušovania občianskych práv na náboženskom a etnickom princípe. Zároveň požiadali americké ministerstvo spravodlivosti, aby preverilo, ako newyorská polícia pri svojej činnosti zaobchádzala s moslimami.

O federálne vyšetrovanie požiadalo aj 34 členov amerického Kongresu.