Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Explózia v Manhattane: Ku tlakovému hrncu bol káblami pripojený mobil

Criminalisti pracujú v dejisku sobotnéh o výbuchu v susedstve Manhattanského Chelsea v New Yorku, 18.9. 2016. Foto: TASR AP

Explóziu, ktorá v sobotu večer miestneho času otriasla newyorským Manhattanom, mohlo spôsobiť po domácky zostrojené výbušné zariadenia.

New York 18. septembra (TASR) - Tlakový hrniec s pripevneným mobilným telefónom by mohol byť kľúčom k objasneniu explózie, ktorá v sobotu večer otriasla newyorským Manhattanom a vyžiadala 29 zranených. Uviedol to dne vo vysielaní televízie CNN vojenský analytik a bývalý agent Federálnej služby pre vyšetrovanie (FBI) Steve Moore.

Ozbrojená polícia prehľadáva miesto výbuchu na 27. ulici a 7. avenue v Manhattan's Chelsea v New York, 18.9 2016.
Foto: TASR AP


Polícia objavila tlaková hrniec, ku ktorému bol káblami pripojený mobil, ako podozrivý predmet počas prehliadky okolia dejiska spomínanej explózie. Tú podľa očitých svedkov spôsobila zrejme rúrková bomba nastražená v odpadkovom koši.

Pozrite si video na CNN


Podobné zariadenie vybuchlo aj v sobotu ráno v štáte New Jersey, a to v odpadkovom koši v blízkosti trate charitatívneho behu na pomoc príslušníkom americkej pechoty a námorníctva. Pri tomto výbuchu nebol nikto zranený. Organizátori z preventívnych dôvodov beh zrušili.

Policajti a hasiči pracujú na mieste výbuchu v susedstve in Manhattan's Chelsea v New Yorku,17.9. 2016.
Foto: TASR AP


Moore vo vysielaní CNN vysvetlil, že návod na výrobu bombovej nálože s využitím tlakového hrnca je dávno známy - okrem iného aj z tlačovín vydávaných a šírených teroristickou sieťou al-Káida.

Dodal, že ide o jednoduché výbušné zariadenie, ktoré by dokázal zostrojiť ktokoľvek.

Ak bol tlakový hrniec využitý na tento účel, potom údaje z mobilu, pripevného k nemu, môžu byť kľúčom k vyšetrovaniu, pripustil Moore.

Bez popisu
Foto: www.facebook.com/cnn


Sobotňajší výbuch sa odohral vo štvrti Chelsea na newyorskom Manhattane, kde sa nachádza mnoho reštaurácií, barov, klubov a obchodov a vždy je tam rušno. Pri výbuchu, ku ktorému došlo na rohu 23. ulice medzi Šiestou a Siedmou avenue, bolo zranených 29 ľudí. Stav jedného z nich je kritický.

Vyšetrovatelia zatiaľ incident neoznačili za teroristický útok. Newyorský starosta Bill de Blasio ho však považuje za zámerný čin. O explózii v New Yorku bol informovaný aj prezident USA Barack Obama.

Starosta New Yorku: Výbuch spôsobila bomba, nešlo o medzinárodný terorizmus

Starosta New Yorku, Bill de Blasia, dnes potvrdil, že sobotňajší výbuch na Manhattane, ktorý zranil 29 ľudí, spôsobila bomba. Podľa guvernéra štátu New York, Andrewa Cuoma nič nenaznačuje, že by mala akékoľvek spojenie s medzinárodným terorizmom, informovala tlačová agentúra AP.

Všetci zranení boli po ošetrení prepustení z nemocnice.

Bill de Blasio dnes povedal, že zodpovedné orgány zatiaľ nevedia, kto bombu vyrobil, kto ju odpálil ani prečo.

Zopár blokov od miesta jej výbuchu objavili druhé výbušné zariadenie, ktoré odstránil robot pyrotechnickej jednotky. Vyšetrovatelia sa pokúšajú zistiť, či išlo o podobné zariadenie, ako bolo to, ktoré spôsobilo prvý výbuch.

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo dnes ráno neďaleko miesta sobotňajšieho výbuchu poznamenal, že zariadenia z Manhattanu sa zdá byť odlišné od rúrkovej bomby, ktorá skoršie v sobotu vybuchla v New Jersey a povedal, že neverí, že by medzi nimi bola nejaká spojitosť.

Demokratický guvernér označil zranenia väčšiny z 29 ľudí za drobné. A oznámil, že preventívne boli do ulíc vyslané policajné posily v počte 1000 príslušníkov.