Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Grécko: Neznáma skupina sa prihlásila k uloženiu bomby v metre

Vo februári našiel strojvodca vlaku podomácky vyrobené zariadenie, ukryté v batohu na prázdnej stanici metra.

Atény 1. apríla (TASR) - Doteraz neznámi extrémisti sa prihlásili k zodpovednosti za umiestnenie malej bomby v aténskom metre vo februári. Oznámila to dnes grécka polícia. Je to znak, že krajne ľavicové skupiny čoraz častejšie využívajú násilie na protest proti úsporným ekonomickým opatreniam v krajine.

Vo februári našiel strojvodca vlaku podomácky vyrobené zariadenie, ukryté v batohu na prázdnej stanici metra. Ruksak obsahoval dva malé benzínové kanistre, 1,5 litra benzínu, časový spínač, drôty a batérie, ale neboli pripravené na explodovanie.

Prihlásenie k zodpovednosti za uloženie bomby dnes zverejnila na webovej stránke skupina, ktorá sa nazýva "Hnutie 12. februára". Polícia uviedla, že podrobnosti v sedemstranovom odkaze naznačujú, že tvrdenie je pravé.

Názov skupiny je odkazom na deň, keď počas mohutného protestu proti úspornej politike boli v Aténach podpálené budovy.

Sedemstranový odkaz útočil na rozhodnutie úradov zatvoriť počas protestov stanice metra v centre Atén, ale napádal aj politikov za vážnu ekonomickú situáciu.

"Ak metro neslúži ľudu, je lepšie, keď zhorí v plameňoch," uviedla skupina vo vyhlásení.

Okrem občasných násilných protestov sú krajne ľavicoví extrémisti podozriví aj z umiestňovania benzínových bômb v úradoch politikov. Polícia však tvrdí, že väčšinou sú malé a sprevádza ich varovanie, aby sa predišlo zraneniam či úmrtiam.

Okrajové extrémistické skupiny boli často obviňované z podnecovania násilia počas nepokojov v centre Atén, ktoré sa zameriavali proti úsporným opatreniam, nariadeným Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF).