Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Neznámi ozbrojenci zabili v Afganistane najmenej 13 civilistov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Militantné hnutie Taliban bojuje za zvrhnutie vlády v Kábule od roku 2001.

Mazáre Šaríf 5. septembra (TASR) - Najmenej 13 ľudí zahynulo dnes pri útoku ozbrojencov na mikrobus, ku ktorému došlo v provincii Balch na severe Afganistanu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Všetky obete útoku boli príslušníkmi národnostnej menšiny Hazárov, prívržencov šiitskeho islamu, ktorí boli prenasledovaní najmä v rokoch 1996-2001, keď v Afganistane vládlo sunnitské extrémistické hnutie Taliban, uviedol predstaviteľ okresu Zare v severoafganskej provincii Balch, kde k útoku došlo.

K zodpovednosti za dnešný útok sa bezprostredne po jeho uskutočnení nikto neprihlásil. Hovorca guvernéra provincie Balch uviedol, že úrady vyslali na miesto útoku vyšetrovací tím.

Podľa údajov OSN za prvých šesť mesiacov tohto roka zahynulo v Afganistane pri rozličných útokoch a bojoch s militantmi takmer 5000 civilistov, pričom za 70 percent všetkých násilných úmrtí nesie zodpovednosť Taliban.

Militantné hnutie Taliban bojuje za zvrhnutie vlády v Kábule od roku 2001, keď v dôsledku americkej invázie prišlo v Afganistane o moc.