Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Neznámy páchateľ zneužil meno českej nadácie Dobrý anděl

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Praha 4. januára (TASR) - Meno českej nadácie Dobrý anděl pomáhajúcej rodinám chorých zneužil neznámy páchateľ. Podvodnými emailami, takzvaným phishingom, chce z ľudí vylákať peniaze. Text vyzerá, akoby ho napísala nadácia, v skutočnosti je ale odoslaný z inej adresy, napísal dnes na svojej webovej stránke Český rozhlas (ČRo).

"Počas dnešného dňa sme dostali upozornenie, že ktosi posiela emaily v našom mene," povedal spoluzakladateľ nadácie Petr Sýkora.

Email obsahuje prílohu. "Je v nej uvedený príbeh Saše, čo je dievča, ktoré sa lieči z onkologického ochorenia a bola tvárou našej minuloročnej kampane," uviedla hovorkyňa Dobrého anděla Markéta Křížová.

V texte sú aj informácie o Dobrom anjelovi skopírované z jeho webu. "Bohužiaľ je tam tiež uvedená aj prosba o zaslanie financií na číslo účtu, ktoré rozhodne nie je bankovým účtom Dobrého anjela," upozornila podľa ČRo hovorkyňa.

"Správne údaje nájdu užívatelia na webových stránkach Dobryandel.cz," doplnil Petr Sýkora. Dodal, že nadácia sa proti neznámemu páchateľovi chystá podniknúť právne kroky.