Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nezvyčajne silné lejaky a záplavy v Thajsku usmrtili najmenej 43 obetí

Obyvatelia ťahajú loďku po zaplavenej ulici v provincii Nakon Si Thammarat na juhu Thajska 7. decembra 2016. Foto: TASR/AP

Extrémne počasie postihlo dosiaľ vyše 1,6 milióna obyvateľov na území 12 južných provincií Thajska.

Bangkok 16. januára (TASR) - Najmenej 43 osôb už padlo za obeť prudkým záplavám, ktoré od začiatku tohto roka sužujú Thajsko. Silné dlhodobé lejaky spôsobili dosiaľ najhoršie povodne v tejto ázijskej krajine za uplynulých niekoľko desaťročí. Oznámil to dnes úrad pre prevenciu a zníženie následkov katastrof.

Väčšina zo 43 obetí zomrela následkom utopenia. Extrémne počasie postihlo dosiaľ vyše 1,6 milióna obyvateľov na území 12 južných provincií Thajska.

Thajskí meteorológovia predpovedali od dnes do stredy ďalšiu vlnu prudkých lejakov. Vláda v nedeľu varovala obyvateľstvo, aby si vzali najnutnejšie osobné veci a odobrali sa do vyššie položených oblastí.

Hovorca vlády síce uviedol, že na juhu krajiny sa situácia už mierne zlepšila, mnohé oblasti však ostali zaplavené. Vláda podnikla preventívne opatrenia na odvádzanie dažďovej vody z miest, kde sa drží a neodteká a odľahčila preplnené vodné toky.

Thajský premiér Prajut Čan-o-Ča ešte minulý týždeň označil lejaky a povodne mimo obdobia dažďov na juhu krajiny za "najvážnejšie za 30 rokov".