Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

NIČ: Víťazstvom Dudu sa môže do úradu vrátiť konfrontačnejší tón

Opozičný kandidát Andrzej Duda sa teší so svojimi stúpencami po zverejnení výsledkov prvých exit pollov druhého kola poľských prezidentských volieb vo Varšave 24. mája 2015.Víťazom nedeľňajšieho rozhodujúceho druhého kola prezidentských volieb v Poľsku sa stal opozičný kandidát Andrzej Duda so ziskom 53 percent hlasov. Úradujúca hlava štátu Bronislaw Komorowski získala 47 percent hlasov. Foto: TASR

Poznamenal, že víťazstvo Dudu svedčí o náladách v celom regióne strednej Európy, kde najmä mladí ľudia volajú po generačnej výmene.

Bratislava/Varšava 25. mája (TASR) - Poľsko sa víťazstvom kandidáta konzervatívnej opozície Andrzeja Dudu trochu oslabí diplomaticky. Myslí si to riaditeľ Inštitútu pre stredoeurópsku politiku (CEPI) Milan Nič.


"Je to pre to, že nový prezident je nový a nie príliš skúsený politik, ale aj preto, že pochádza z konzervatívneho tábora Právo a spravodlivosť (PiS), ktorý kritizoval dobré blízke vzťahy s Nemeckom a chcel hrať tvrdšiu politiku voči Rusku. Čiže sa môže do prezidentského úradu vrátiť trochu konfrontačnejší tón," ozrejmil dnes novinárom.


Duda získal najväčšie skúsenosti ako spolupracovník tragicky zosnulého prezidenta Lecha Kaczyňského (PiS).

Ako upozornil Nič, sám Duda avizoval, že Varšava sa má voči Berlínu správať suverénnejšie a razantnejšie, čo bude mať vplyv na vzťahy s Nemeckom.

To, že na čelo štátu prichádza niekto, kto chce prezentovať suverénnejšiu krajinu, nahráva podľa riaditeľa CEPI Moskve. "Je to ďalší malý posun k tomu, akú Európu si želá Rusko. Teda Európu populistických lídrov a suverenistov, pri ktorých si bude ťažšie dohodnúť spoločnú politiku a kde budú extrémnejšie rozdiely voči Rusku," konštatoval.

Dodal, že sa to odrazí tiež na oslabení Vyšehradskej štvorky. Nič si myslí, že pre slovensko-poľské vzťahy to veľké zmeny nemusí priniesť, ale pre V4 je to signál istého zahľadenia sa Poľska do seba a svojich vnútorných problémov.

Poznamenal, že víťazstvo Dudu svedčí o náladách v celom regióne strednej Európy, kde najmä mladí ľudia volajú po generačnej výmene.

Podľa povolebných odhadov získal tento 43-ročný pravicový poslanec Európskeho parlamentu 52 percent odovzdaných hlasov v porovnaní so 48 percentami úradujúceho prezidenta Bronislawa Komorowského, ktorého vo voľbách podporila vládnuca Občianska platforma. Oficiálne výsledky sa očakávajú počas dnešného dňa.