Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Najhľadanejší muž Číny si za pašovanie vyslúžil doživotie

Foto: TASR/AP

Peking obvinil Laja Čchang-singa z toho, že v 90. rokoch viedol v Číne veľký pašerácky gang. Do pašovania v rozsahu miliárd dolárov boli zapletené desiatky vysokopostavených čínskych úradníkov.

Peking 18. mája (TASR) - Niekdajšieho najhľadanejšieho Číňana na úteku pred spravodlivosťou, ktorý 12 rokov márne bojoval na súde v Kanade proti svojmu vydaniu do vlasti, odsúdil dnes súd v čínskom meste Sia-men na doživotie vo väzení za pašeráctvo v rozsahu miliárd dolárov, do ktorého boli zapletené desiatky vysokopostavených čínskych úradníkov.

Tlačová agentúra Sinchua dnes informovala, že 53-ročného Laja Čchang-singa odsúdil súd v prístavnom meste Sia-men na juhovýchode najľudnatejšej krajiny sveta, odkiaľ odsúdený uskutočňoval svoje operácie.

Laj ušiel z Číny s rodinou v roku 1999 a požiadal o štatút utečenca s tým, že obvinenia voči jeho osobe sú politicky motivované. Po zamietnutí jeho žiadosti kanadskými úradmi nasledovali roky právnych sporov. Laj upozorňoval, že by ho Kanada nemala vyhostiť, lebo mu v Číne hrozí trest smrti alebo mučenie a nemal by tam spravodlivý súdny proces. Do vlasti ho kanadské úrady vydali vlani v júli.

Peking obvinil muža z toho, že v 90. rokoch viedol v Číne veľký pašerácky gang. Údajne podplácal úradníkov, aby sa vyhol plateniu daní a ciel na celý rad tovaru, od paliva až po cigarety dovážané do provincie Fu-ťien. Do podplácania zapojil najvyšších štátnych úradníkov vrátane tajomníka ministerstva vnútra a člena politbyra komunistickej strany. Súd konštatoval, že Laj v rokoch 1996-99 podplatil 64 úradníkov a spôsobil Číne škodu v prepočte tri miliardy dolárov.