Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Niekdajšieho senátora ODS A. Nováka odsúdili za korupciu na štyri roky

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Alexander Novák dostal aj pokutu vo výške 5 miliónov Kč.

Praha/Ústí nad Labem 16. júla (TASR) - Niekdajšieho starostu Chomutova, neskôr senátora za vládnu Občiansku demokratickú stranu (ODS) Alexandra Nováka odsúdil dnes Krajský súd v Ústí nad Labem za branie úplatkov na štyri roky odňatia slobody nepodmienečne a na pokutu piatich miliónov Kč. Informoval o tom internetový server idnes.cz.

Odvolací súd tak výrazne sprísnil pôvodne vynesený rozsudok prvostupňovej inštancie, Okresného súdu v Chomutove, ktorý v decembri 2010 odsúdil Nováka na dva roky väzenia podmienečne so skúšobnou dobou piatich rokov a na spomínanú pokutu.

Proti tomuto prvostupňovému rozsudku sa odvolala tak prokuratúra, ako aj Novák, ktorý avizoval odvolanie na Najvyšší súd ČR. Rozsudok je však právoplatný a Novák by už v najbližších dňoch mal nastúpiť výkon trestu.

Prípad siaha až do roku 1999, keď mal Novák podľa žaloby ešte ako starosta Chomutova prijať za sprostredkovanie predaja akcií energetických firiem spoločnosti VNG úplatok 42 miliónov Kč.

Chomutovské zastupiteľstvo vtedy poverilo starostu, aby zorganizoval predaj akcií firiem Severočeská plynárenská a Severočeská energetika, ktoré napokon získala nemecká VNG za 317 miliónov Kč. Krátko po tejto transakcii dostal Novák s manželkou na čerstvo vytvorený účet v Rakúsku 42 miliónov z Nemecka cez cyperskú firmu Intercontractor. Podľa názoru českej justície to bola jeho "odmena" za predaj akcií spoločnosti VNG.

Novákov obhajca však poukazoval na to, že súd nepreukázal, že išlo o úplatok. Spomínané finančné prostriedky mali byť pôžičkou pre Novákovu manželku na vybudovanie truckcentra pri rakúskej diaľnici. Túto verziu však súd neakceptoval.